Krążki cukinii nadziewane masą serową
Ingredients
- 2 cukinie
- masło
- 2 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki
- 120 g sera pecorino
- 1 jajko
- 60 g bułki tartej
- 10 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Instructions
1
Cukinie pokroić na 2 cm krążki i wydrążyć z nich miąższ.
2
Piekarnik rozgrzać do 180 st, formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
3
W naczyniu rozdrobnić czosnek i natkę pietruszki 3 sek / obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.
4
W naczyniu miksującym rozdrobnić ser pecorino 10 sek/ obr. 10.
5
Ser ściągnąć ze ścianek i dorzucić do niego miąższ cukinii, rozdrobniony czosnek z natką pietruszki, jajko, bułkę tartą, oliwę, sól i pieprz. Rozdrobnić 20 sek / obr. 4.
6
Wydrążone krążki cebulowe nadziewać masą a następnie poukładać na przygotowanej wcześniej formie do pieczenia.
7
Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.