Pampuchy z nadzieniem czekoladowym w polewie truskawkowo - porzeczkowej
Smak dzieciństwa. Babcia robiła takie regularnie. Już prawie o nich zapomniałam. Smacznego!
Ingredients
- 120 g mleka
- 30 g cukru
- 20 g masla
- 20 g świeżych drożdzy
- 280 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- masło do natłuszczenia
- 12 kostek czekolady
- 500 g wody
Instructions
Pampuchy
W naczyniu miksującym podgrzać cukier, mleko, masło, drożdże 3 min / 37 st/ obr. 2.
Dodać mąkę, sól i jajko - wyrobić przez 3 minuty ma interwale
Przystawkę górną i dolną natłuścić masłem.
Ciasto podzielić na równe części. Powinno wyjść koło 12 kulek. W środku każdej kulki umieścić kawałek czekolady, ściskając wokół każdego kawałka czekolady ciasto. Porozkładać pampuchy na obu częściach przystawki Varoma i odstawić na 30 min do urośnięcia.
Do naczynia wlać wodę i ustawić na nim przystawkę Varoma z pampuchami. Gotować na parze 20 min / Varoma / obr. 1
Sos
My przygotowaliśmy sos blendując truskawki, porzeczki z ogródka z maślanką. Można mieszać owoce w dowolnej konfiguracji 🙂
Pampuchy można również podawać z sosami do mięs. W Czechach podają je w taki sposób jako Knedliki