dania bez mięsa/ drugie danie

Pampuchy z nadzieniem czekoladowym w polewie truskawkowo – porzeczkowej

pampuchy z nadzieniem czekoladowym

Pampuchy z nadzieniem czekoladowym w polewie truskawkowo - porzeczkowej

By Pachnie i chrupie Serves: 16 sztuk
Prep Time: 30 min. Cooking Time: 90 min.

Smak dzieciństwa. Babcia robiła takie regularnie. Już prawie o nich zapomniałam. Smacznego!

Ingredients

  • 120 g mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g masla
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 280 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • masło do natłuszczenia
  • 12 kostek czekolady
  • 500 g wody

Instructions

1

Pampuchy

2

W naczyniu miksującym podgrzać cukier, mleko, masło, drożdże 3 min / 37 st/ obr. 2.

3

Dodać mąkę, sól i jajko - wyrobić przez 3 minuty ma interwale

4

Przystawkę górną i dolną natłuścić masłem.

5

Ciasto podzielić na równe części. Powinno wyjść koło 12 kulek. W środku każdej kulki umieścić kawałek czekolady, ściskając wokół każdego kawałka czekolady ciasto. Porozkładać pampuchy na obu częściach przystawki Varoma i odstawić na 30 min do urośnięcia.

6

Do naczynia wlać wodę i ustawić na nim przystawkę Varoma z pampuchami. Gotować na parze 20 min / Varoma / obr. 1

7

Sos

8

My przygotowaliśmy sos blendując truskawki, porzeczki z ogródka z maślanką. Można mieszać owoce w dowolnej konfiguracji 🙂

9

Pampuchy można również podawać z sosami do mięs. W Czechach podają je w taki sposób jako Knedliki

You Might Also Like