Pomysł na przekąskę na imprezę! Proszę bardzo! Pyszne paluchy pizzowe z sosem czosnkowym. Miały być z sosem pomidorowym i salami, ale za dużo wegetarian w towarzystwie 🙂 Idealne do bułgarskiego ajvaru.
Paluchy pizzowe z sosem czosnkowym
Pomysł na przekąskę na imprezę! Proszę bardzo! Pyszne paluchy pizzowe z sosem czosnkowym.
Ingredients
- Ciasto na pizzę:
- 170 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 10 g świeżych drożdzy
- 10 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 10 g oleju
- 60 g cebuli
- tarty ser żółty (ok. 100 g)
- 100 g mascarpone
- sól i pieprz
Instructions
Do naczynia miksującego wsypać łyżkę mąki, wodę i drożdże i wyrabiać przez 2 minuty w temperaturze 40 st. Odstawić na 15 minut do "wyrośnięcia".
Po tym czasie dodać pozostałą mąkę oraz oliwę z oliwek, sól i cukier.
Wyrabiać 2 min / interwał.
Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić sos czosnkowy:
W naczyniu miksującym posiekać 3 ząbki czosnku i cebulę - 5 sek / obr. 6.
Dodać oliwę i poddusić przez 2 min/ 37 st / obr. 1
Dodać mascarpone i przyprawy i ponownie poddusić przez 2 min/ 37 st / obr. 1
Jesli chcemy, żeby sos był delikatniejszy, można zastąpić część serka mascarpone jogurtem naturalnym.
Dodać ser żółty i wymieszać 5 sek / obr. 3.
Ciasto wyrabiać na obficie obsypanej mąką desce.
Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Najlepiej na długi prostokąt.
Jedną część posmarować sosem i nałożyć na nią drugą część.
Ciasto pokroić na cienkie paski i zkręcić je wokół własnej osi.
Piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku (250 st)