_thermomix przepisy/ paluchy/ pieczywo/ przekąski

Paluchy pizzowe z sosem czosnkowym

paluchy pizzowe z sosem czosnkowym

Pomysł na przekąskę na imprezę! Proszę bardzo! Pyszne paluchy pizzowe z sosem czosnkowym. Miały być z sosem pomidorowym i salami, ale za dużo wegetarian w towarzystwie 🙂 Idealne do bułgarskiego ajvaru.

Paluchy pizzowe z sosem czosnkowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 20
Prep Time: 10 min

Pomysł na przekąskę na imprezę! Proszę bardzo! Pyszne paluchy pizzowe z sosem czosnkowym.

Ingredients

  • Ciasto na pizzę:
  • 170 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • Sos czosnkowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g oleju
  • 60 g cebuli
  • tarty ser żółty (ok. 100 g)
  • 100 g mascarpone
  • sól i pieprz

Instructions

1

Do naczynia miksującego wsypać łyżkę mąki, wodę i drożdże i wyrabiać przez 2 minuty w temperaturze 40 st. Odstawić na 15 minut do "wyrośnięcia".

2

Po tym czasie dodać pozostałą mąkę oraz oliwę z oliwek, sól i cukier.

3

Wyrabiać 2 min / interwał.

4

Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

5

W tym czasie zrobić sos czosnkowy:

6

W naczyniu miksującym posiekać 3 ząbki czosnku i cebulę - 5 sek / obr. 6.

7

Dodać oliwę i poddusić przez 2 min/ 37 st / obr. 1

8

Dodać mascarpone i przyprawy i ponownie poddusić przez 2 min/ 37 st / obr. 1

9

Jesli chcemy, żeby sos był delikatniejszy, można zastąpić część serka mascarpone jogurtem naturalnym.

10

Dodać ser żółty i wymieszać 5 sek / obr. 3.

11

Ciasto wyrabiać na obficie obsypanej mąką desce.

12

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Najlepiej na długi prostokąt.

13

Jedną część posmarować sosem i nałożyć na nią drugą część.

14

Ciasto pokroić na cienkie paski i zkręcić je wokół własnej osi.

15

Piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku (250 st)

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger