Tarta z kurczakiem? A czemu nie? Dziś coś na szybko bo taka ładna pogoda, że szkoda siedzieć w kuchni. Lepiej grać w szachy na trawie ? Dlatego zabrałam się za tartę z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi, która zresztą chodziła za mną już od dłuższego czasu.
Dziwicie się, ze jest nierównomierna? A to dlatego, że każdy w domu je coś innego, a raczej każdy czegoś tam nie je. Dlatego wersja bez pieczarek dla córki i stąd lekko “zapadnięta” 1/4 tarty.
Zapraszam też do wypróbowania innych tart!
Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi
Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi. Pomysł na szybki obiad.
Ingredients
- Ciasto
- 110 g masla chłodnego i pokrojonego na kawałki
- 220 g mąki pszennej + dodatkowo trochę mąki do oprószenia blatu
- 30-40 g zimnej wody
- Farsz
- 300 g filetu z kurczaka
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g cebuli
- 200 g camemberta pokrojonego na 12 kawałków
- 250 g pieczarek
- 200 g kwaśnej śmietany, 18%
- 3 jajka
- 1 garść orzechów wloskich
Instructions
Ciasto
Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, wodę i sól, wymieszać 30 s./obrót 5.
Powstałe ciasto wyjąć w misy, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Zacząć wyrabiać farsz.
Farsz
W misce wymieszać kurczaka zalać olejem, dodać sól, pieprz i tymianek - wymieszać.
Przełożyć do dolnej części Varomy i odstawić.
Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, rozdrobnić 5 s. /obrót 5.
Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s. / obrót 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek. Niewykluczone, że pieczarki będą wymagać dodatkowego siekania - zależy jaki efekt chcemy osiągnąć - ja je rozdrobniłam dość drobno dzięki czemu powstało coś a la sos pieczarkowy.
Dodać pozostałe 20 g oleju, nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i dusić 12 minut / 120st / wsteczne obroty / obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.
Ciasto wyłożyć na dnie formy oraz ponakłuwać widelcem. Według przepisu powinno być pieczone przez 10 minut po przykryciu papierem do pieczenia i wysypaniu na niego nasion roślin strączkowych. Ma to na celu zapobieganiu wyrośnięciu ciasta. Później należy wyjąć papier i nasiona i piec dodatkowo przez 10 minut. Ja jednak piekłam przez około 15 minut bez obciążania. Później ciasto zaczęło lekko się rumienić i przypalać po bokach więc skróciłam polecany czas.
Spód wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim pieczarki z cebulą, uduszone kawałki kurczaka oraz ser camembert.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 3 jajka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać 10 s. / obrót 3,4. Otrzymaną masę wylać na tartę. Następnie posypać orzechami. Piec około 30-35 minut w temperaturze 200 st.
Notes
To zdecydowanie najlepsza tarta z kurczakiem jaką jadłam. Następna w kolejce to tarta z kurczakiem i ze szpinakiem. Ale na fit spodzie bez pszenicy!