fbpx
Chleb/ Drugie Śniadanie/ pieczywo/ Śniadanie

Chlebek ziołowy z Thermomixa

chlebe ziołowy thermomix miniatura

Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!

Chlebek ziołowy z Thermomixa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!

Ingredients

  • Chleb
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju
  • 40 g drożdży
  • Masło ziołowe
  • 10 g natki pietruszki
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g bazylii
  • 120 g masla

Instructions

1

Chleb

2

Do naczynia wsypać kolejno 600 g mąki pszennej, 300 g wody, 40 g pokruszonych drożdży, cukier, sól i olej. Wyrobić 2 min / interwał

3

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30x40 cm). Ja podzieliłam sobie ciasto na mniejsze kawałki, żeby było prościej.

4

Masło

5

Do czystego i suchego naczynia włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bazylię. Rozdrobnić 8 sek./ obrót 5. Kopystką, zgarnąć składniki ze ścianek.

6

Dodać sól i masło pokrojone na większe kawałki. Zmiksować 25 sek / obrót 6.

7

Przygotowanie chleba

8

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. Tortownicę (moja o szerokości 26 cm) wysmarować masłem.

9

Ciasto posmarować masłem ziołowym.

10

Pokroić na paski (około 5 cm) i zwinąć każdy w harmonijkę. Układać na tortownicy. Nie dociskać - należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku - więc dajmy mu trochę odstępu.

11

Można odstawić ciasto na 10 minut, żeby urosło. Można też od razu wstawić do pieaknika i piec w temperaturze 200 st przez około 30-35 minut.

12

Wyjąć z piekarnika i odczekać aż ostygnie.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like