Zawsze mam w domu słoik duszonych jabłek. Albo przygotowany przez siebie (jak się pochodzi z Grójeckiego to jabłek w domu nie brakuje), albo kupny. To idealny składnik szybkich racuchów dla osób, które nie mają czasu siedzieć rano w kuchni 🙂
Mega jabłkowe racuchy dla zabieganych
Zawsze mam w domu słoik duszonych jabłek. Albo przygotowany przez siebie (jak się pochodzi z Grójeckiego to jabłek w domu nie brakuje), albo kupny. To idealny składnik szybkich racuchów dla osób, które nie mają czasu siedzieć rano w kuchni 🙂
Ingredients
- 500 g duszonych jabłek (najlepiej krojonych w kosteczkę)
- niepełna szklanka mleka
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny (do smażenia)
Instructions
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez gródek.
W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli ciasto jest za luźne) lub mleka (jeśli ciasto jest za gęste).
Rozgrzać olej na patelni po czym zmniejszyć ogień. Nakładać ciasto łyżką na patelnię (1-2 łyżki w zależności od wielkości) i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Można przyozdobić placek owocami - po nałożeniu ciasta na patelnię ułożyć jakiś wzór z owoców na jeszcze "mokrą" część. My dziś zrobiliśmy oczka z jagód i uśmiech z malin ale jak to syn stwierdził ostatecznie placek wyglądał jakby ktoś mu nabił limo 😉