Opcje drukowania:

Tort Dacqouise

Tort Dacquoise

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.

Cooking Method
Difficulty Średnio zaawansowane
Czas
Prep Time: 20 mins Cook Time: 90 mins Rest Time: 15 mins Total Time: 2 godziny 5 minut
Cooking Temp 150  °C
Servings 12
Calories 350 / 100 g
Best Season Nadaje się przez cały rok
Opis

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.

Składniki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g daktyli suszonych
  • 180 g białek
  • 200 g cukru białego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 tsp octu
  • 400 g mascarpone
  • 150 g śmietany 30%
  • 150 g masy krówkowej
  • 1 tbsp kakao
Instrukcja
    Tort Dacquoise - blaty bezowe
  1. Tort - Dacquoise - Rozdrobnij orzechy i daktyle

    Rozdrobnij orzechy i daktyle. Jeśli korzystasz z thermomixa - orzechy - 2 s/obr. 5. Daktyle - 5-8 s/obr. 7

  2. Tort Dacquoise - Ubijanie białek

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka są sztywne ubijamy je nadal  dodając stopniowo po łyżce obu rodzajów cukru.

    W przypadku thermomixa białka ubijamy z założonym motylkiem - 12 min/obr. 3.5.


  3. Tort Dacquoise - blaty bezowe

    Dodajemy trochę octu i ubijamy 15 s/obr. 3

    Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C

  4. Tort Dacquoise - blaty bezowe

    Dodać połowę rozdrobnionych wcześniej daktyli, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując 2 okręgi o średnicy około Ø 20-21 cm i grubości - 2 cm. Powinny oba zmieścić się w rogach jednej blachy. Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 min.

    Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić blaty bezowe w środku na ok. 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  5. Tort Dacquoise - krem mascarpone z masą krówkową
  6. Krem mascarpone z masą krówkową

    Ubijać jednocześnie mascarpone, śmietankę kremówkę i masę kajmakową do momentu uzyskania puszystego kremu. Jeśli używasz thermomixa ustaw -  obr. 3.

    Dodać pozostałe rozdrobnione daktyle i rozdrobnione orzechy, delikatnie wymieszać. 

  7. Przygotowanie tortu
  8. Tort Dacquoise - przygotowanie tortu

    Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Nałożyć krem, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem, tort oprószyć kakao. 

Keywords: dacquoise, tort dacquoise, tort bezowy, mascarpone, tort, masa krówkowa, daktyle
Read it online: https://pachnie-i-chrupie.pl/przepisy/tort-dacqouise/