Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.
Rozdrobnij orzechy i daktyle. Jeśli korzystasz z thermomixa - orzechy - 2 s/obr. 5. Daktyle - 5-8 s/obr. 7
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka są sztywne ubijamy je nadal dodając stopniowo po łyżce obu rodzajów cukru.
W przypadku thermomixa białka ubijamy z założonym motylkiem - 12 min/obr. 3.5.
Dodajemy trochę octu i ubijamy 15 s/obr. 3.
Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C
Dodać połowę rozdrobnionych wcześniej daktyli, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując 2 okręgi o średnicy około Ø 20-21 cm i grubości - 2 cm. Powinny oba zmieścić się w rogach jednej blachy. Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 min.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić blaty bezowe w środku na ok. 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubijać jednocześnie mascarpone, śmietankę kremówkę i masę kajmakową do momentu uzyskania puszystego kremu. Jeśli używasz thermomixa ustaw - obr. 3.
Dodać pozostałe rozdrobnione daktyle i rozdrobnione orzechy, delikatnie wymieszać.
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Nałożyć krem, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem, tort oprószyć kakao.