_thermomix przepisy/ Co na obiad/ krem/ kremy/ zupa/ Zupy

Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurkumą i pomidorami

Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurkumą i pomidorami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 10 min Cooking Time: 30 min

Zrobiłeś Zupę krem z soczewicy z kurkumą z cookidoo i nie smakuje? Sprawdź jak ją uratować.

Ingredients

  • 100 g cebuli
  • 100 g ryżu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1200 g wody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kolendy
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • Co musiałam dodać
  • papryczka chilli
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 200 g soku z pomidorów (naturalny koncentrat)
  • więcej wody
  • więcej soli
  • trawa cytrynowa
  • sos sojowy

Instructions

1

W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę 5 sek / obrt. 5

2

Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Wlać oliwę i smażyć 3 min / 120 st / obr. 1

3

Dodać ryż, soczewicę i 700 gr wody. Gotować 15 min / 100 st / obr 1.

4

Dodać przyprawy i zmiksować 20 sek / stopniowo zwiększając obroty z 5 do 10

5

Dodać 500 g wody i zmiksować ponownie.

6

Po tym kroku otrzymałam niezwykle gęstą i bezsmakową ciapkę. Dodałam więc puszkę pomidorów krojonych, słoik soku pomidorowego taty oraz dolałam jeszcze wiecej wody (tu juz lejemy na oko, by uzyskac taką konsystencję jak chcemy).

7

Dodałam trawe cytrynową, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Dolałam równiez nieco sosu sojowego i wrzuciłam papryczki chilli. Wymieszałam i otrzymałam zjadliwą zupę 🙂

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger