Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurkumą i pomidorami
Zrobiłeś Zupę krem z soczewicy z kurkumą z cookidoo i nie smakuje? Sprawdź jak ją uratować.
Ingredients
- 100 g cebuli
- 100 g ryżu
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1200 g wody
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kolendy
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- Co musiałam dodać
- papryczka chilli
- 400 g pomidorów krojonych
- 200 g soku z pomidorów (naturalny koncentrat)
- więcej wody
- więcej soli
- trawa cytrynowa
- sos sojowy
Instructions
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę 5 sek / obrt. 5
Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Wlać oliwę i smażyć 3 min / 120 st / obr. 1
Dodać ryż, soczewicę i 700 gr wody. Gotować 15 min / 100 st / obr 1.
Dodać przyprawy i zmiksować 20 sek / stopniowo zwiększając obroty z 5 do 10
Dodać 500 g wody i zmiksować ponownie.
Po tym kroku otrzymałam niezwykle gęstą i bezsmakową ciapkę. Dodałam więc puszkę pomidorów krojonych, słoik soku pomidorowego taty oraz dolałam jeszcze wiecej wody (tu juz lejemy na oko, by uzyskac taką konsystencję jak chcemy).
Dodałam trawe cytrynową, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Dolałam równiez nieco sosu sojowego i wrzuciłam papryczki chilli. Wymieszałam i otrzymałam zjadliwą zupę 🙂