_thermomix przepisy/ zupa/ Zupy

Zupa batatowa z masłem orzechowym

zupa batatowa z masłem orzechowym

zupa batatowa z masłem orzechowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

zupa batatowa z masłem orzechowym

Ingredients

  • 3 spore bataty - 500 / 700 g
  • 170 gram cebuli - 1,5 dużej lub dwie średnie
  • koncentrat bulionu cielęcego wykonanego w TM
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1000 g wody
  • 1/2 łyzeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pół pora
  • kawałek marchwi
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 łyżeczki soli

Instructions

1

Cebulę i czosnek wrzucić do naczynia miksującego i zmiksować 5 sek / obr 6. Ściągnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

2

Obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki bataty.

3

Do naczynia wrzucić łyżkę oleju kokosowego oraz wrzucić bataty. Podsmażyć 5 min / 80 st / obr 1

4

Dodać wodę, kawałki warzyw (marchew, seler, por i pietruszka), koncentrat bulionu - gotować 20 min / 100 st / obr 1-2.

5

Dodać 3 łyżki masła orzechowego, paprykę i curry - zmiksować przez minutę zwiększając obroty od 6 do 10.

6

Doprawić solą - u mnie dwie małe łyżeczki

Notes

Przepis jest podesłany przez jedną z klientek. Warzywa (por i seler) oraz sól dodałam sama - smak był za mdły. Jesli ktoś chce mieć przepis według BLW. Omija dodanie włoszczyzny oraz soli.

You Might Also Like