zupa batatowa z masłem orzechowym
zupa batatowa z masłem orzechowym
Ingredients
- 3 spore bataty - 500 / 700 g
- 170 gram cebuli - 1,5 dużej lub dwie średnie
- koncentrat bulionu cielęcego wykonanego w TM
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1000 g wody
- 1/2 łyzeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pół pora
- kawałek marchwi
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 2 łyżeczki soli
Instructions
Cebulę i czosnek wrzucić do naczynia miksującego i zmiksować 5 sek / obr 6. Ściągnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki bataty.
Do naczynia wrzucić łyżkę oleju kokosowego oraz wrzucić bataty. Podsmażyć 5 min / 80 st / obr 1
Dodać wodę, kawałki warzyw (marchew, seler, por i pietruszka), koncentrat bulionu - gotować 20 min / 100 st / obr 1-2.
Dodać 3 łyżki masła orzechowego, paprykę i curry - zmiksować przez minutę zwiększając obroty od 6 do 10.
Doprawić solą - u mnie dwie małe łyżeczki
Notes
Przepis jest podesłany przez jedną z klientek. Warzywa (por i seler) oraz sól dodałam sama - smak był za mdły. Jesli ktoś chce mieć przepis według BLW. Omija dodanie włoszczyzny oraz soli.