Pomysł na śniadanie/ Śniadanie/ Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka)

Zielona Szakszuka (Shakshuka)

zielona szakszuka

Zielony bałagan na talerzu z jajkami sadzonymi. Przepis pożyczony od Smaki Wyobraźni

 

Zielona Szakszuka (Shakshuka)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6
Prep Time: 2 min Cooking Time: 10 min

Zielony bałagan na talerzu z jajkami sadzonymi. Przepis pożyczony od Smaki Wyobraźni

Ingredients

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2-3 garście jarmużu
  • 1/2 cukinii

Instructions

1

Cukinie kroimy na kawałki, posypujemy solą i odkładamy.

2

Czosnek i cebulę siekamy na kawałki 5 sek / obr. 5 .

3

Ja szakszukę robię na patelni. Jeśli ktoś chce zrobić w Thermomixie proponuję dolać oleju do czosnku i cebuli i dusić przez 3 minuty / 120 st / obr. 1 - Na patelnię wrzucamy łyżkę masła dorzucamy rozdrobnione w thermomixie czosnek i cebulę i dusimy przez 3 minuty.

4

Dodać cukinię i jarmuż dusić 6 minut / 120 st / obr. 1 . Dodajemy najpierw jarmuż i dusimy do momentu jak zmniejszy objętość. Następnie dorzucamy cukinię i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.

5

Na dno górnej przystawki Varomy rozłożyć papier do pieczenia, tak aby boczne otwory zostały niezakryte. Wylać masę z misy, zrobić delikatnie 4 wgłębienia i wbić do każdego jedno jajko. / Na patelni robimy 4 wgłębienia i do każdego wrzucamy po jednym jajku. Zakładamy pokrywkę i dusimy przez około 3 minuty aż jajka się zetną.

6

Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować na parze 9 minut / Varoma / obr. 1

7

Zdjąć przystawkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

You Might Also Like