Tydzień przed Wigilią warto zrobić własny zakwas buraczany. To on nadaje kwaskowatego smaku Wigilijnemu barszczu. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż gotowiec ze sklepu. Warto jednak pamiętać, że zakwas buraczany jest świetny do picia. Jeśli zostanie Ci nieco, warto skorzystać z niekwestionowanych zalet zdrowotnych zakwasu i popijać go samego. Może leżeć w lodówce nawet kilka tygodni.
Domowy zakwas buraczany (nie tylko) na barszcz
Domowy zakwas buraczany (nie tylko) na barszcz
Ingredients
- 500 g buraków
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
Instructions
Buraki obrać i pokroić w plasterki - ja użyłam krajalnicy. następnie układamy je ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę - ewentualnie zalać posoloną wodą. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy np na szafkę.
Do fermentacji potrzebna jest temperatura pokojowa - około 18-25 st. i około 5-7 dni. Niektórzy robią zakwas dłużej - około 20 dni. Ale jesli nabierze ciemnej barwy i lekko kwasowatego aromatu jest juz gotowy.
Po czterech dniach można sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu i w zależności od potrzeb pozostawić go jeszcze na na dzień lub dwa.
Notes
Jeśli chcemy przyśpieszyć proces fermentacji można dodac sok z ogórków lub kapusty albo kromkę chleba na zakwasie. Pamiętać należy, żeby wszystkie buraki były zakryte wodą. Zbierająca sie piana jest naturalna. Uważamy tylko, żeby nie pojawiła się pleśń.
Zakwas buraczany – zalety zdrowotne.
Proces fermentacji dodaje burakom dodatkowych mocy. To naturalny antyoksydant, wzmacniają krew i odporność, ają świetne działanie w profilaktyce nowotorów.
Zakwas buraczany – składniki mineralne i witaminy
- składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
- witaminy – m.in. A, C, z grupy B
- betaina, antocyjany, fitosterole, błonnik
Działanie zakwasu buraczanego
- zapobiega utracie witaminy C – jej poziom w kiszonkach jest wysoki
- zwiększa dostępność witamin z grupy B
- dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego jest naturalnym probiotykiem
- fermentacja zmniejsza zawartość cukru w warzywach, dzięki czemu są łatwiej przyswajalne przez organizm i stają się mniej kaloryczne
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Zakwas buraczany polecany jest:
- w leczeniu anemii – oczyszcza i wzmacnia krew
- wzmacnianiu odporności przy przeziębieniu, osłabieniu
- przy odbudowie mikroflory w jelitach po antybiotykoterapii
- wspomaganiu leczenia nowotworów
- w celu obniżenia poziomu cholesterolu (LDL)
- regulacji ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby, przemiany materii
- do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci