Barszcz czerwony to must have na każdym wigilijnym stole. Najlepiej, jeśli przygotowany jest na domowym zakwasie buraczanym. Podawać można z uszkami lub też ze świątecznymi pasztecikami – gwiazdkami.
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie. Danie numer jeden na każdym wigilijnym stole.
Ingredients
- 2 kg buraków
- zestaw warzyw bulionowych (1-2 korzenie pietruszki, 2 średnie marchewki, 0.5 selera, cebula)
- 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
- 1 liść laurowy
- 1-2 ząbki czosnku
- jedno kwaśne jabłko (opcjonalnie)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ok 2,5 litra wody.
Instructions
Umyj i obierz warzywa.
Grzyby zalej wodą na 20 min po czym ugotuj je przez 30 min.
Przełóż do garnka warzywa, dodaj przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie) i i 3/4 obranych buraków w całości. Gotuj około godziny na małym ogniu.
Pozostałe buraki ugotuj w mundurkach.
Wyjmij warzywa z wywaru, obierz gotowane w mundurkach buraki, pokrój na kawałki i dodaj je do wywaru. Opcjonalnie dodaj pokrojone na ćwiartki kwaśne jabłko. Gotuj ok 40 min.
Dolej zakwas buraczany, grzyby oraz nieco wody z grzybów.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie można dodać nieco octu - pozwoli to zachować ciemniejszy kolor buraków