_thermomix przepisy/ czerwony barszcz/ Święta Bożego Narodzenia

Wigiliny barszcz czerwony na zakwasie

barszcz czerwony z uszkami na zawkasie

Barszcz czerwony to must have na każdym wigilijnym stole. Najlepiej, jeśli przygotowany jest na domowym zakwasie buraczanym. Podawać można z uszkami lub też ze świątecznymi pasztecikami – gwiazdkami.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Barszcz czerwony na zakwasie. Danie numer jeden na każdym wigilijnym stole.

Ingredients

  • 2 kg buraków
  • zestaw warzyw bulionowych (1-2 korzenie pietruszki, 2 średnie marchewki, 0.5 selera, cebula)
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jedno kwaśne jabłko (opcjonalnie)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ok 2,5 litra wody.

Instructions

1

Umyj i obierz warzywa.

2

Grzyby zalej wodą na 20 min po czym ugotuj je przez 30 min.

3

Przełóż do garnka warzywa, dodaj przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie) i i 3/4 obranych buraków w całości. Gotuj około godziny na małym ogniu.

4

Pozostałe buraki ugotuj w mundurkach.

5

Wyjmij warzywa z wywaru, obierz gotowane w mundurkach buraki, pokrój na kawałki i dodaj je do wywaru. Opcjonalnie dodaj pokrojone na ćwiartki kwaśne jabłko. Gotuj ok 40 min.

6

Dolej zakwas buraczany, grzyby oraz nieco wody z grzybów.

7

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8

Opcjonalnie można dodać nieco octu - pozwoli to zachować ciemniejszy kolor buraków

You Might Also Like