_thermomix przepisy/ sałatki

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

sałatka jarzynowa theromix przepisy

Smak sałatki jarzynowej z jajkiem, kojarzy mi się z dzieciństwem. Na każdej rodzinnej uroczystości, sałayka jarzynowa była obecna na stole. Najczęściej przygotowywała ją ciocia Sabina. Spędzała nad nią sporo czasu. Idealnie kroiła jarzyny, suszyła ogórki a całość posypywała siekanym jajkiem i dekorowała. Dlatego też dla mnie sałatka jarzynowa kojarzy się raczej z idealną proporcją warzywa do majonezu. Nie przepadam za tymi, które pływają w sosie. Dla mnie musi idealnie prezentować się na talerzu. 

Sałatka jarzynowa tradycyjna

U mojego męża wręcz przeciwnie – wielbiciele sosów przygotowywali tę sałatkę idąć w ilość. U nas od święta, u męża przy każdej możliwej okazji. Moje wspomnienie idealnej i wymagającej czasu i cierpliwości sałatki zamieniło się w jedną z tych sałatek, ktorej nie lubię – dużo niekoniecznie idealnie do siebie pasujących warzyw (bo została z zupy, bo się psuje w lodówce, bo kupiliśmy) pływających w dużej ilości majonezu. Mi udało się zamienić nieco proporcje w przyzwyczajeniach męża, oraz sam majonez zmieszać z jogurtem. Mąż natomiast sprawił, że robienie sałatki zmieniło się w rodzinną atrakcję. Dzieci kroiły warzywa na sałatkę jarzynową same i razem z nami wcinją sałatkę. Absolutnie więc nie jest prawdą, że w dzisiejszych czasach dzieci z mniejszym zapałem, sięgają po tego typu rarytasy. W  naszym przypadku jest to o tyle śmieszne, że osobno nie zjedzą połowy tych składników 😉

Sałatka jarzynowa z Thermomixa

Ja sama nadal nie lubię spędzać niepotrzebnie czasu w kuchi i krojenie warzyw na sałatke nie należy do moich hobby. Dlatego też skorzystałam z możliwości Thermomixa. Z nim sałatke jarzynową przygotowuję w 30 minut razem z gotowaniem warzyw – na parze. 
Typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Dziś już nie musimy poświęcać całego wieczoru na jej krojenie. 

Niestety dla osób, które preferują sałatki jarzynowe w krojone w kostkę  thermomix się nie sprawdzi. Mi to nie przeszkadza – a mozliwość częstszego pojawiania się sałatki jarzynowej na naszym stole wynagradza posiekane warzywa 🙂

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 20 Total Time: 50

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem to typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Nie musimy kroić produktów - w ciągu zaledwie 1 minuty wyręczy nas theromix,

Ingredients

  • 300 g marchewki pokrojonej na 3-4 kawałki
  • 100 g selera pokrojonego na 3-4 kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 kawałki
  • 200 g pietruszki /korzeń/ pokrojonej na 2-3 kawałki
  • 4 surowe jajka
  • 180 g jabłek pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g wody
  • 70 g pora pokrojona biała część na 2-3 kawałki
  • 500 g ogórków kiszonych pokrojonych na 2-3 kawałki
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka groszu konserwowego
  • 300-400 g majonezu najlepiej własnego - zrobionego w thermomixie
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka startego chrzanu

Instructions

1

Do naczynia miksującego thermomix wkładamy warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Rozdrabniamy obr.5. przez 5-6 sekund. Następnie przekładamy do przystawki Varoma

2

przygotowanie sałatki jarzynowej

3

Do naczynia miksującego wkładamy ziemniaki. Rozdrabniamy obr.4. przez 9-10 sekund i ponownie jak wcześniej, przekładamy do przystawki Varoma

4

Do pustego naczynia miksującego wlewamy 500 g wody i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy jajka.

5

Na wierzch nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy nasze pokrojone warzywa na parze - Varoma/obr.1. przez 20-25 minut.

6

Zdejmujemy przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa przekładamy do salaterki. jajka przelewamy zimną wodą i obieramy.

7

Do pustego naczynia miksującego wkładamy jabłka i ogórki. Rozdrabniamy obr.4. przez 8 sekund

8

Przekładamy składniki do salaterki

9

Następnie będziemy rozdrabniać jajka - obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do pozostałych naszych składnikow.

10

Do pokrojonych warzyw dodajemy musztardę, pora, groszek, kukurydzę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Dokładnie mieszamy całość kopystką. W razie potrzeby można jeszcze przyprawić.

11

Nasza sałatka jest już gotowa.

12

tradycyjna sałatka w thermomixie

Nutrition

  • 411 Calories
  • 29g Carbohydrates
  • 8,4g Fat
  • 8,4g Protein

Summary
recipe image
Recipe Name
Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

You Might Also Like