fbpx
sałatki

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

Smak sałatki jarzynowej z jajkiem, kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama niemal na każdą rodzinną uroczystość gotowała i kroiła jarzyny, oraz przygotowywała jajka.
Jej smak i zapach roznosił się po całym domu. Doskonale pamiętam moment, kiedy rodzice kroili wędlinę i dużą posrebrzaną łyżką ze świątecznej zastawy, nakładali sałatkę na mój dzieciny talerzyk.
W dzisiejszych czasach dzieci z mniejszym zapałem, sięgają po tego typu rarytasy. Ubolewam nad tym. Bo to, co wypróbowane i sprawdzone często jest właśnie najlepsze.
Typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Dziś już nie musimy poświęcać całej godziny na jej krojenie. W ciągu zaledwie 1 minuty wyręczy nas theromix.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem to typowe polskie składniki – marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka i jabłko są podstawą tego dania. Nie musimy kroić produktów - w ciągu zaledwie 1 minuty wyręczy nas theromix,

Ingredients

  • 300 g marchewki pokrojonej na 3-4 kawałki
  • 100 g selera pokrojonego na 3-4 kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 kawałki
  • 200 g pietruszki /korzeń/ pokrojonej na 2-3 kawałki
  • 4 surowe jajka
  • 180 g jabłek pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g wody
  • 70 g pora pokrojona biała część na 2-3 kawałki
  • 300 g ogórków kiszonych pokrojonych na 2-3 kawałki
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka groszu konserwowego
  • 300-400 g majonezu najlepiej własnego - zrobionego w thermomixie
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka startego chrzanu

Instructions

1

Do naczynia miksującego thermomix wkładamy warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Rozdrabniamy obr.5. przez 5-6 sekund. Następnie przekładamy do przystawki Varoma

2

przygotowanie sałatki jarzynowej

3

Do naczynia miksującego wkładamy ziemniaki. Rozdrabniamy obr.4. przez 9-10 sekund i ponownie jak wcześniej, przekładamy do przystawki Varoma

4

Do pustego naczynia miksującego wlewamy 500 g wody i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy jajka.

5

Na wierzch nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy nasze pokrojone warzywa na parze - Varoma/obr.1. przez 20-25 minut.

6

Zdejmujemy przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa przekładamy do salaterki. jajka przelewamy zimną wodą i obieramy.

7

Do pustego naczynia miksującego wkładamy jabłka i ogórki. Rozdrabniamy obr.4. przez 8 sekund

8

Przekładamy składniki do salaterki

9

Następnie będziemy rozdrabniać jajka - obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do pozostałych naszych składnikow.

10

Do pokrojonych warzyw dodajemy musztardę, pora, groszek, kukurydzę, sól, pieprz, chrzan i majonez. Dokładnie mieszamy całość kopystką. W razie potrzeby można jeszcze przyprawić.

11

Nasza sałatka jest już gotowa.

12

tradycyjna sałatka w thermomixie

Nutrition

  • 411 Calories
  • 29g Carbohydrates
  • 8,4g Fat
  • 8,4g Protein

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like