Tarta z cukinią i serem kozim. Sprawdź mój przepis! Tarta to idealne danie – szybkie i pyszne!
Tarta z cukinią i serem kozim
Tarta z cukinią i serem kozim. Sprawdź mój przepis! Tarta to idealne danie - szybkie i pyszne!
Ingredients
- Ciasto
- 110 g masla
- 220 g mąki pszennej
- 30-40 g zimnej wody
- Farsz
- 500 g cukinii
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g cebuli
- 200 g kwaśnej śmietany, 18%
- 3 jajka
- 200 g sera koziego
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Instructions
Ciasto
Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, wodę i sól, wymieszać 30 s./obrót 5.
Powstałe ciasto wyjąć w misy, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Zacząć wyrabiać farsz.
Farsz
Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, rozdrobnić 5 s. /obrót 5. Dodać olej i dusić 2 min / 37 st / obr 1.
Dodać cukinię pokrojona na kawałki, szczyptę soli oraz tymianek - dusić 6 min / 100 st / obr wsteczne.
Ciasto wyłożyć na dnie formy oraz ponakłuwać widelcem. Według przepisu powinno być pieczone przez 10 minut po przykryciu papierem do pieczenia i wysypaniu na niego nasion roślin strączkowych. Ma to na celu zapobieganiu wyrośnięciu ciasta. Później należy wyjąć papier i nasiona i piec dodatkowo przez 10 minut. Ja jednak piekłam przez około 15 minut bez obciążania. Później ciasto zaczęło lekko się rumienić i przypalać po bokach więc skróciłam polecany czas.
Spód wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim cukinię z cebulą.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 3 jajka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać 10 s. / obrót 3,4. Otrzymaną masę wylać na tartę. Następnie porozkładać kawałki sera koziego. Piec około 30-35 minut w temperaturze 200 st.