fbpx
Quiche/ Tarta/ Tarty

Tarta z cukinią i serem kozim

Tarta z cukinią i serem kozim. Sprawdź mój przepis! Tarta to idealne danie – szybkie i pyszne!

Tarta z cukinią i serem kozim

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tarta z cukinią i serem kozim. Sprawdź mój przepis! Tarta to idealne danie - szybkie i pyszne!

Ingredients

  • Ciasto
  • 110 g masla
  • 220 g mąki pszennej
  • 30-40 g zimnej wody
  • Farsz
  • 500 g cukinii
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g cebuli
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18%
  • 3 jajka
  • 200 g sera koziego
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Instructions

1

Ciasto

2

Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, wodę i sól, wymieszać 30 s./obrót 5.

3

Powstałe ciasto wyjąć w misy, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Zacząć wyrabiać farsz.

4

Farsz

5

Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, rozdrobnić 5 s. /obrót 5. Dodać olej i dusić 2 min / 37 st / obr 1.

6

Dodać cukinię pokrojona na kawałki, szczyptę soli oraz tymianek - dusić 6 min / 100 st / obr wsteczne.

7

Ciasto wyłożyć na dnie formy oraz ponakłuwać widelcem. Według przepisu powinno być pieczone przez 10 minut po przykryciu papierem do pieczenia i wysypaniu na niego nasion roślin strączkowych. Ma to na celu zapobieganiu wyrośnięciu ciasta. Później należy wyjąć papier i nasiona i piec dodatkowo przez 10 minut. Ja jednak piekłam przez około 15 minut bez obciążania. Później ciasto zaczęło lekko się rumienić i przypalać po bokach więc skróciłam polecany czas.

8

Spód wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim cukinię z cebulą.

9

Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 3 jajka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać 10 s. / obrót 3,4. Otrzymaną masę wylać na tartę. Następnie porozkładać kawałki sera koziego. Piec około 30-35 minut w temperaturze 200 st.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like