Tagiatelle z kurkami
Tagiatelle z kurkami
Ingredients
- Dania tagiatelle
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 35 min
- Porcje
- 4
- porcje
- SKŁADNIKI
- 400 g makaronu tagiatelle ja użyłam szpinakowego ale smak był dość specyficzny
- 200 g wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 80 g cebuli
- 30 g masla
- 500 g kurek
- 150 g śmietany
- 100 g mascarpone
- 5 g soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Instructions
1
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
2
W naczyniu rozdrobnić cebulę przez 3 sek/ obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać masło i dusić 2 min / 120 st / obr.1
3
Dodać kurki i sól. Dusić 4 min/ 120 st / wsteczne obroty 1
4
Dodać wodę i gotować wszystko przez 8 min / 100 st / obr wsteczne 1.
5
Dodać śmietanę i serek mascarpone oraz przyprawy. Podgrzać przez 2 min / 90 st.
6
Sosem kurkowym polać ugotowany wcześniej makaron i udekorować pomidorkami koktajlowymi.