Jednym ze starych babcinych sposobów na leczenie kaszlu jest syrop z cebuli. W aptekach proponują coraz to nowsze syropy ale i tak ten ma najlepsze działanie Można zrobić podstawową wersję – zalać posiekaną cebulę miodem, lub też dodać do niego kilka innych składników, które będą dodatkowo wspomagać układ odpornościowy i działać jak antygrypina.
Syrop z cebuli na kaszel
Jednym ze starych babcinych sposobów na leczenie kaszlu jest syrop z cebuli. W aptekach proponują coraz to nowsze syropy ale i tak ten ma najlepsze działanie
Ingredients
- Wersja prosta
- 2 cebule
- 1 duża łyżka miodu
- woda opcjonalnie
- Wersja rozszerzona
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 20 g korzenia imbiru
- woda opcjonalnie
- sok z cytryny
Instructions
Cebulę z przyprawami (czosnek, kurkuma, imbir) siekamy 5 do 10 sekund na obrotach 7.
Posiekane składniki przekładamy do słoiczka i zalewamy miodem i sokiem z cebuli. Można dodać nieco wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do momentu wytrącenia się soków.
W przypadku pierwszej opcji pijemy tylko wytrącone soki jako syrop. W przypadku drugiej można jeść łyżeczką wszystkie zmiksowane składniki.
Dlaczego syrop z cebuli jest zdrowy?
- Sok z cebuli likwiduje infekcje skórne ułatwiając gojenie się ran.
- Enzymy zawarte w cebuli usprawniają trawienie.
- Zawarte w syropie z cebuli flawonidy, działają moczopędnie, przeciwdziałając tym samym chorobom pęcherza.
- Cebula usuwa nadmiar wody w organiźnie wspomagając przy tym leczenie artretyzmu, reumatyzmu oraz wszelkich schorzeń, którym towarzyszy opuchlizna.
- Cebula zawiera związki wyrównujące ciśnienie krwi i zapobiegające zakrzepom.
- Cebula pobudza krążenie i poprawia pracę serca, minimalizując przy tym ryzyko zawałów.
- Cebula ma właściwości grzybobójcze.
- Zawarta w cebuli glukinina zapobiega rozwojowi cukrzycy.
- Cebula zawiera kwercetynę i związki fitochemiczne, zwalczające wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi nowotworów.