SOUTZOUKAKIA - Pulpety z sosem pomidorowym
Soutzoukakia to mocno przyprawione pulpety pochodzące z kuchni greckiej, polane ostrym sosem pomidorowym. Ja dziś w wersji delikatniejszej - bo również dla dzieci, ale specyficzny smak zachowały.
Ingredients
- Kotleciki
- 500 g mięsa mielonego u nas mieszanka wołowo-drobiowa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g bułki tartej można również dla lepszego smaku namoczyć chleb w czerwonym winie.
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej my dziś bez papryki
- Sos
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 100 g białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka oregano
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400 g wody
Instructions
Pulpety
W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i cebulę przez 3 sek / obr. 8.
Zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego i dolać oliwę. Dusić 3 min / 120 st / obr. 1
Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, sól, pieprz plus ewentualnie paprykę chili rozdrobić 10 sek / obr. 7. Zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia.
Dodać wino i mięso wołowe wymieszać na obrotach wstecznych 4 / 15 sek.
Sos
W naczyniu miksującym rozdrobnić oliwę, pomidory, wino, cukier, oregano, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz - 10 sek/ obr 6. Zgarnąć składniki kopystką ze ścianek.
Dodać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego 200 g - najlepiej ryżu - dodać możemy również kaszę lub pokrojone w talarki ziemniaki - w zależności od tego z czym chcemy zjeść klopsiki. Gotować 30 min / 100 st / obr. 3.
W tym czasie z masy międnej uformować pulpeciki i ułożyć na Varomie. Nałożyć nakładę Varoma z puleptami i gotować 10-15 min / Varoma / obr. 2