pulpety

SOUTZOUKAKIA – Pulpety z sosem pomidorowym

soutzaki

SOUTZOUKAKIA - Pulpety z sosem pomidorowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 20 min. Cooking Time: 1 godz.

Soutzoukakia to mocno przyprawione pulpety pochodzące z kuchni greckiej, polane ostrym sosem pomidorowym. Ja dziś w wersji delikatniejszej - bo również dla dzieci, ale specyficzny smak zachowały.

Ingredients

  • Kotleciki
  • 500 g mięsa mielonego u nas mieszanka wołowo-drobiowa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 60 g bułki tartej można również dla lepszego smaku namoczyć chleb w czerwonym winie.
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej my dziś bez papryki
  • Sos
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 400 g wody

Instructions

1

Pulpety

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i cebulę przez 3 sek / obr. 8.

3

Zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego i dolać oliwę. Dusić 3 min / 120 st / obr. 1

4

Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, sól, pieprz plus ewentualnie paprykę chili rozdrobić 10 sek / obr. 7. Zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia.

5

Dodać wino i mięso wołowe wymieszać na obrotach wstecznych 4 / 15 sek.

6

Sos

7

W naczyniu miksującym rozdrobnić oliwę, pomidory, wino, cukier, oregano, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz - 10 sek/ obr 6. Zgarnąć składniki kopystką ze ścianek.

8

Dodać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego 200 g - najlepiej ryżu - dodać możemy również kaszę lub pokrojone w talarki ziemniaki - w zależności od tego z czym chcemy zjeść klopsiki. Gotować 30 min / 100 st / obr. 3.

9

W tym czasie z masy międnej uformować pulpeciki i ułożyć na Varomie. Nałożyć nakładę Varoma z puleptami i gotować 10-15 min / Varoma / obr. 2

You Might Also Like