_thermomix przepisy/ sos do sałątki/ sosy

Sos berneński

sos bernenski thermomix przepisy pachnie i chrupie

Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.

Sos berneński

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.

Ingredients

  • kostka masla można zamienić z 200 ml octu estragonowego
  • 50 g wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki białego octu winnego opcjonalnie lub wina białego
  • 20 g rozdrobnionych gałązek estragonu

Instructions

1

W naczyniu miksującym roztopić masło - 4 min / 70 st / obr. 2. Przełożyć do innego naczynia - najlepiej takiego z którego łatwo będzie potem przelewać masło cienkim ciurkiem.

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę dymkę oraz gałązki estragonu. 5 sek / obr. 5. Wyjąć z naczynia

3

Założyć motylek. Do naczynia wrzucić 3 żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość podgrzać - 2 min/ 70 st / obr. 4

4

Wymieszać 4-5 min / 70 st / obr. . Podczas mieszania cienką strużką wlewać roztopione masło na mieszające się żółtka (jak olej przy robieniu majonezu). Sos powinien zamienić się w emulsję.

5

Przelać sos do sosjerki i wymieszać z cebulą i estragonem.

You Might Also Like