Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.
Sos berneński
Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.
Ingredients
- kostka masla można zamienić z 200 ml octu estragonowego
- 50 g wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 3 łyżki białego octu winnego opcjonalnie lub wina białego
- 20 g rozdrobnionych gałązek estragonu
Instructions
W naczyniu miksującym roztopić masło - 4 min / 70 st / obr. 2. Przełożyć do innego naczynia - najlepiej takiego z którego łatwo będzie potem przelewać masło cienkim ciurkiem.
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę dymkę oraz gałązki estragonu. 5 sek / obr. 5. Wyjąć z naczynia
Założyć motylek. Do naczynia wrzucić 3 żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość podgrzać - 2 min/ 70 st / obr. 4
Wymieszać 4-5 min / 70 st / obr. . Podczas mieszania cienką strużką wlewać roztopione masło na mieszające się żółtka (jak olej przy robieniu majonezu). Sos powinien zamienić się w emulsję.
Przelać sos do sosjerki i wymieszać z cebulą i estragonem.