Grill wielu z nas kojarzy się z potrawami podawanymi na obiad lub kolację. Korzystając jednak z odpowiedniej klasy sprzętu, możemy na takim grillu przygotować także pyszne śniadanie, takie jak w prawdziwej restauracji. Jest to możliwe dzięki unikalnym rozwiązaniom technologicznym stosowanym w nowoczesnych grillach.
Grille, na których przygotujemy pożywne śniadanie – na które warto postawić?
Dania śniadaniowe podawane na ciepło wymagają niezwykłej precyzji. Bez niej nietrudno o błąd. Biorąc pod uwagę tę kwestię, producenci grillów stosują w nich nowoczesne rozwiązania, dzięki którym takich błędów nie popełnimy. Możliwość płynnej regulacji temperatury to jednak nie wszystko. Pomocne są również odpowiednio dopasowane do potraw ruszty. Bardzo ciekawym rozwiązaniem, które oferuje w swoich grillach renomowany amerykański producent – marka Weber, jest Gourmet BBQ System (w skrócie: GBS). Ten system grillowania opiera się o dwuczęściowy ruszt, w którym środkowa część jest wymienna. Pozwala to na dopasowanie grilla do różnych potraw, także tych śniadaniowych.
Przykładem grilla z systemem GBS dostępnego w ofercie Webera jest węglowy grill Master-Touch GBS Premium. Oprócz możliwości przygotowania smakowitych dań śniadaniowych ten grill wyróżnia się również wbudowanym termometrem w pokrywie oraz ergonomicznym uchwytem przepustnicy. W ofercie Webera znajdują się także gazowe grille z systemem GBS. Jednym z nich jest Genesis II EP-335. Decydując się na tego grilla, możemy z kolei skorzystać z innowacyjnego rozwiązania, którym jest Weber Connect. Weber Connect to nowoczesny termometr bezprzewodowy, który przy wykorzystaniu specjalnych sond łączy się z naszym smartfonem za pomocą Bluetootha. Wystarczy, że na swoim smartfonie zainstalujemy bezpłatną aplikację Webera, a będziemy się cieszyć możliwością odczytywania na bieżąco aktualnej temperatury, czy też natychmiastową informacją o gotowości zdjęcia potrawy z rusztu.
Pomysły na śniadanie z grilla – sadzone jaja na boczku i tosty po szwarcwaldzku
Istnieje szereg dań, które doskonale sprawdzą się na grillu. Szczególnie godne uwagi są sadzone jaja na boczku oraz tosty po szwarcwaldzku.
Do przygotowania sadzonych jaj na boczku będziemy potrzebować wkład GBS Webera – płytę żeliwną. Po rozgrzaniu grilla rozpuszczamy na niej odrobinę masła i wbijamy dwa jaja, a następnie dodajemy 4 plastry boczku, kładąc je w najbardziej rozgrzane miejsce płyty. Po około 30 sekundach dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Podpiekamy całość z obu stron. W międzyczasie na ruszcie zewnętrznym kładziemy dwa kawałki wiejskiego chleba, który również podpiekamy z obu stron. Po zdjęciu go z rusztu kładziemy nań sadzone jajka z plastrami boczku.
Płyta żeliwna sprawdzi się także w przypadku tostów po szwarcwaldzku. To danie jest równie proste w przygotowaniu, ze względu na niedużą liczbę składników. Wśród nich znajdują się chleb, szynka szwarcwaldzka, pomidory koktajlowe, mozzarella oraz zielone pesto. Na płycie żeliwnej kładziemy pieczywo i podpiekamy je aż do uzyskania chrupkości. Po zdjęciu z rusztu smarujemy je zielonym pesto, układamy na nich szynkę, pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe oraz kawałki mozzarelli. Przykrywamy drugą, grillowaną kromką chleba i ponownie umieszczamy na ruszcie na 2-3 minuty. Po zdjęciu z rusztu możemy cieszyć się prawdziwą ucztą smaku.
Akcesoria Webera sprawdzą się także doskonale przy mniej wykwintnych propozycjach – na patelni z łatwością przyrządzisz jajecznicę, w żeliwnym garnku shakshukę, a opiekacz do kanapek pozwoli Ci przygotować pyszne tradycyjne tosty.
Pyszne śniadanie z grilla? Z nowoczesnymi grillami od Webera jest to możliwe. Wystarczy tylko, że skorzystamy ze sprzętu z systemem GBS, a dopasujemy dzięki niemu ruszt do naszych potrzeb.