Odkąd zjadłam po raz pierwszy to się zakochałam! Dziś zostało nieco natki pietruszki i paczka krewetek więc idealnie, zwłaszcza że rano piekliśmy ciabatty! Przepis dostosowany do Thermomixa jednak to samo można zrobić na patelni.
Skwierczące krewetki
Skwierczące krewetki. Przepis dostosowany do Thermomixa jednak to samo można zrobić na patelni.
Ingredients
- 300 g krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 suszone papryczki piri-piri (lub łyżeczka papryczki chili w proszku)
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Instructions
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st i wstawiamy do środka naczynie żaroodporne.
W Thermomixie siekamy 3-4 ząbki czosnku oraz natkę pietruszki - 2-3 sek / obr. 6.
Ściągamy kopystkę ze ścianek posiekany czosnek i natkę, dolewamy oliwę z oliwek i dusimy 2 min / 100 st / obr. 1
Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą pieprzem i smażymy 4 min / 100 st / obr 1 (wsteczne).
Wlewamy sok z cytryny i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
Wyjmujemy z piekarnika i wlewamy do gorącego naczynia zawartość thermomixowego naczynia / patelni.
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS