Sernikobrownie z truskawkami.
Sernikobrownie z truskawkami. Wariacja na temat sernikobrownie z malinami z cookidoo. Dostosowana do większej blaszki i oczywiście z mniejszą ilością cukru 🙂
Ingredients
- Ciasto czekoladowe
- 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- Masa serowa
- 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 25 g mąki pszennej
- 400 g truskawek
Instructions
Ciasto czekoladowe
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
W czystym i suchym naczyniu miksującym rozdrobnić czekoladę - 5 s/obr. 8. Następnie zgarnąć ją kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dorzucić masło i podgrzać 4 min/70°C/obr. 2.
Dodać cukier, mąkę, kakao, śmietanę, jajka i sól. Wszystko wymieszać 20 s/obr. 4.
Wyjąć ciasto z naczynia miksującego - 2/3 ciasta wyłożyć dno przygotowanej formy.
Masa serowa
Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 4.
Przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe w formie. Pozostałe ciasto czekoladowe rozsypać / rozrzucić po masie serowej.
Sernikobrownie posypać truskawkami, delikatnie dociskając je do ciasta. Jeśli używasz mrożonych owoców wcześniej je rozmroź i obsyp mąką ziemniaczaną.
Piec 50-60 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia na 2 godz. Dobrze również odstawic do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.