_thermomix przepisy/ Kuchnia Bułgarska/ przekąski/ ser/ ser żółty

Serki bułgarskie (Sirene) w panierce z mąki kukurydzianej

serki sirene smazone w panierce z mąki kukurydzianej

Bułgarska kuchnia zdecydowania mi najbardziej odpowiada ze wszystkich bałkańskich krajów. Niewykluczone jednak, że powodem tego był cudowny przewodnik, który pokazał nam, że Bałkany to nie tylko kebacici…

Smażony ser w panierce znamy dobrze z Czech. Jednak tu jest podawany jako przekąska. Oprócz Sirene, w panierce podawany jest klasyczny ser żółty oraz ser topiony. Jest pyszny ale i w tradycyjnym wydaniu tłusty. Dla zaspokojenia sumienia panierka z mąki kukurydzianej, smażone na małym oleju. Polecam również obsmażyć tak sobie Halloumi 🙂

Serki bułgarskie (Sirene) w panierce z mąki kukurydzianej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6
Prep Time: 5 min Cooking Time: 5 min Total Time: 10 min

Serki bułgarskie (Sirene) w panierce z mąki kukurydzianej

Ingredients

  • Serek
  • mąka kukurydziana
  • jajko

Instructions

1

Serki kroimy na małe kosteczki

2

Obtaczamy w jajku następnie w mące.

3

Smażymy na patelni ze wszystkich stron aż panierka sie zarumieni.

4

Można jeść same - my zjedliśmy z frytkami z batatów. Sodki smak batatów idealnie się kąponował ze słonymi serkami.

You Might Also Like