Bułgarska kuchnia zdecydowania mi najbardziej odpowiada ze wszystkich bałkańskich krajów. Niewykluczone jednak, że powodem tego był cudowny przewodnik, który pokazał nam, że Bałkany to nie tylko kebacici…
Smażony ser w panierce znamy dobrze z Czech. Jednak tu jest podawany jako przekąska. Oprócz Sirene, w panierce podawany jest klasyczny ser żółty oraz ser topiony. Jest pyszny ale i w tradycyjnym wydaniu tłusty. Dla zaspokojenia sumienia panierka z mąki kukurydzianej, smażone na małym oleju. Polecam również obsmażyć tak sobie Halloumi 🙂
Serki bułgarskie (Sirene) w panierce z mąki kukurydzianej
Serki bułgarskie (Sirene) w panierce z mąki kukurydzianej
Ingredients
- Serek
- mąka kukurydziana
- jajko
Instructions
Serki kroimy na małe kosteczki
Obtaczamy w jajku następnie w mące.
Smażymy na patelni ze wszystkich stron aż panierka sie zarumieni.
Można jeść same - my zjedliśmy z frytkami z batatów. Sodki smak batatów idealnie się kąponował ze słonymi serkami.