sałatki

Sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną

Sałatka z zielonych szparagow z kaszą jaglaną

Szparagi są bardzo zdrowe i mało kaloryczne. Zawierają 95 % wody, a przy tym są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają duże zasoby kwasu foliowego (szczególnie dla ważnego dla kobiet planujących i będących w ciąży), wapń, fosfor, potas. Poza tym w swoim składzie mają beta-karoten oraz witaminę C i E – które wpływają na włosy, kondycje skóry i paznokci.
Dodatkowo, dla osób dbających o szczupłą sylwetkę – istotny jest fakt, że zawierają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit, oraz inulinę, który pozytywnie wpływa na nasz przewód pokarmowy.
Jedyny minus szparagów – to ich sezonowa dostępność. Jedynie na w okresie wiosennym możemy cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi.

Sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Doskonałe dla osób dbających o szczupła sylwetkę. Polecam fit przepis na wiosnę - sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną

Ingredients

  • 70 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju, (której nie wylewamy)
  • 140 g sera typu feta
  • 4 gałązki świeżej, zielonej bazylii
  • 8 gałązek świeżego, zielonego tymianku
  • 1/2-1 ząbek czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (zrobionego w thermomixie)
  • 210 g zielonych szparagów
  • rzeżucha / szczypiorek (opcjonalnie)
  • 100 5 wody
  • 25 g soku z cytryny

Instructions

1

W thermomixie, na pokrywie naczynia miksującego odważyć suszone pomidory i ser feta

2

Do czystego naczynia miksującego włożyć tymianek, bazylie i ząbek czosnku. Rozdrabniamy obr.8. przez 3 sekundy. Po tym czasie zgarniamy kopystką składniki na dno naszego naczynia

3

Dolewamy 50 g oleju z zalewy po suszonych pomidorach, dokładamy zioła - bazylie, tymianek i czosnek. Dolewamy sok z cytryny, dosypujemy sól i cukier i pieprz. Mieszamy obr.4. przez 1 minutę. Otrzymujemy w ten sposób dressing do naszej sałatki, który przelewamy do innego naczynia.

4

Na pokrywę naczynia miksującego stawiamy koszyczek, odważamy na nim kasze jaglaną, którą następnie opłukujemy pod bieżącą wodą.

5

Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie wkładamy koszyczek z kaszą jaglaną.

6

Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy dolna część przystawki Varoma, na której odważamy szparagi. Następnie gotujemy na parze Varoma/obr.2. przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przystawkę Varoma.

7

Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z kasza i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kasza jaglana będzie już zimna, przesypujemy ją do naczynia na sałatkę, do której nalewamy dressing. Mieszamy kopystką i opcjonalnie możemy udekorować zieleniną.

8

Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

You Might Also Like