Szparagi są bardzo zdrowe i mało kaloryczne. Zawierają 95 % wody, a przy tym są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają duże zasoby kwasu foliowego (szczególnie dla ważnego dla kobiet planujących i będących w ciąży), wapń, fosfor, potas. Poza tym w swoim składzie mają beta-karoten oraz witaminę C i E – które wpływają na włosy, kondycje skóry i paznokci.
Dodatkowo, dla osób dbających o szczupłą sylwetkę – istotny jest fakt, że zawierają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit, oraz inulinę, który pozytywnie wpływa na nasz przewód pokarmowy.
Jedyny minus szparagów – to ich sezonowa dostępność. Jedynie na w okresie wiosennym możemy cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi.
Sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną
szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Doskonałe dla osób dbających o szczupła sylwetkę. Polecam fit przepis na wiosnę - sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną
Ingredients
- 70 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju, (której nie wylewamy)
- 140 g sera typu feta
- 4 gałązki świeżej, zielonej bazylii
- 8 gałązek świeżego, zielonego tymianku
- 1/2-1 ząbek czosnku
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (zrobionego w thermomixie)
- 210 g zielonych szparagów
- rzeżucha / szczypiorek (opcjonalnie)
- 100 5 wody
- 25 g soku z cytryny
Instructions
W thermomixie, na pokrywie naczynia miksującego odważyć suszone pomidory i ser feta
Do czystego naczynia miksującego włożyć tymianek, bazylie i ząbek czosnku. Rozdrabniamy obr.8. przez 3 sekundy. Po tym czasie zgarniamy kopystką składniki na dno naszego naczynia
Dolewamy 50 g oleju z zalewy po suszonych pomidorach, dokładamy zioła - bazylie, tymianek i czosnek. Dolewamy sok z cytryny, dosypujemy sól i cukier i pieprz. Mieszamy obr.4. przez 1 minutę. Otrzymujemy w ten sposób dressing do naszej sałatki, który przelewamy do innego naczynia.
Na pokrywę naczynia miksującego stawiamy koszyczek, odważamy na nim kasze jaglaną, którą następnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie wkładamy koszyczek z kaszą jaglaną.
Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy dolna część przystawki Varoma, na której odważamy szparagi. Następnie gotujemy na parze Varoma/obr.2. przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przystawkę Varoma.
Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z kasza i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kasza jaglana będzie już zimna, przesypujemy ją do naczynia na sałatkę, do której nalewamy dressing. Mieszamy kopystką i opcjonalnie możemy udekorować zieleniną.
Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.