Sałatka z szarpanym kurczakiem curry, pomarańczami, granatem i orzechami prażonymi w sosie musztardowo-miodowym
Sałatka z szaroanym kurczakiem curry, pomarańczami, granatem i orzechami prażonymi w sosie musztardowo-miodowym
Ingredients
- 1-2 pomarańcze
- 1 granat
- 250 g orzechów włoskich / lub - i płatki migdałów
- rukola
- 200 g filetu z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 lyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- curry
- 2 ząbki czosnku
Instructions
Fileta myjemy i kroimy na kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry i oliwą.
W Thermomixie siekamy czosnek 4 sek / obr. 5
Zdejmujemy czosnek ze ścianek, dodajemy do niego kawałki kurczaka, dolewamy troszkę oleju i dusimy 15 min / 100 st / obroty wsteczne. Mój kurczak nie do końca był rozmrożony - niewykluczone, że przy rozmrożonym kurczaku wystarczy 10 min.
W tym czasie kroimy granata na ćwiartki i wyjmujmemy z niego nasiona.
Pomarańcze kroimy na kawałki.
30 sekund przed końcem czasu zmieniamy obroty wsteczne na zwykłe - tak tylko by mięso się lekko "porwało".
Przekładamy mięso do miski.
Do naczynia miksującego wkładamy miód, musztardę i nieco octu winnego, wrzucamy orzechy włoskie i płatki migdałów. Prażymy przez 2 min / 80 st / obr.1
Mieszamy wszystkie składniki w misce - rukola + mięso + pomarańcza + granat. Posypujemy prazonymi orzechami i migdałami.