Sałatka z roszponką i cukinią stir-fry w truskawkowym sosie vinegrette.
Sałatka z roszponką i cukinią stir-fry w truskawkowym sosie vinegrette.
Ingredients
- roszponka
- cukinia stir-fry w ziołach prowansalskich i czosnku
- pomidorki koktajlowe
- ser kozi
- vinegrette z musem truskawkowym
- domowa bagietka
- Truskawkowy sos vinegret
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego lub cytryny
- 1 łyżka musztardy miodowej
- zioła do smaku (ja dziś natka pietruszki)
- 2 łyżki musu truskawkowego
Instructions
1
Roszponkę przepłukać i dodać do miski.
2
Cukinię pokroić na plasterki a następnie na ćwiartki.
3
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Dorzucić czosnek i pokrojoną wcześniej cukinię. Posypać solą i ziołami prowansalskimi (lub inną mieszanką ziół) i smażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostudzenia.
4
W tym czasie pokroić pomidorki koktajlowe i ser kozi i dorzucić do miski z roszponką. Dodać cukinię.
5
Składniki na sos winegret wymieszać. Polać nim sałatkę.