Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.
Od razu mam ochotę pobiec z koszykiem na zielony ryneczek i kupić te specjały wiosenne. Wyczarowuję z nich sałatkę wiosenną, która smakuje wszystkim domownikom.
Wiosna i nowe smaki sprawiają, że od razu więcej nam się chce, zabieramy się za porządki w ogrodzie, robimy drobne naprawy po zimie, a nasza kuchnia nabiera kolorów.
Wstawiam tulipany do szklanego wazonu, gotuję jajka, kroję żółty ser, rzodkiewki, por, szczypiorek i zabieram się za przygotowanie sałatki
Sałatka wiosenna
Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.
Ingredients
- sałatka
- 6 jajek
- 200 g żółtego sera
- 1 jabłko
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 150 g pora
- 700 g wody
- sos
- 80 g majonezu
- 40 g kwaśnej śmietany, 18%
- 15 g białego octu winnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Instructions
Wszystkie produkty kroimy na małe kawałki, szczypiorek drobno siekamy.
Do naczynia miksującego wlewamy 700 g wody, wkładamy koszyczek, do którego wkładamy jajka. Gotujemy Varoma/obr.1. przez 16 minut. Kiedy jajka wystygną, obieramy ze skorupki i opróżniamy naczynie thermomixa.
Do naczynia wkładamy żółty ser i siekamy obr.5. przez 6 sekund, po czym przekładamy do dużego naczynia /salaterki/.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i rzodkiewki, rozdrabniamy obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do salaterki z żółtym serem.
Do tego samego naczynia thermomix wkładamy jajka, siekamy obr.3. przez 6 sekund i przesypujemy do pozostałych składników.
Kolej na pora, obr.5. przez 6 sekund.
Sos
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki, ustawiamy obr.3. i mieszamy przez 10 sekund.
Następuje kulminacja – polewamy sosem wcześniej rozdrobnione składniki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki.
Sałatka wiosenna powinna na koniec zostać obowiązkowo przyozdobiona posiekanym szczypiorkiem.