sałatki

Sałatka wiosenna

sałatka wiosenna z thermomixa

Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.

Od razu mam ochotę pobiec z koszykiem na zielony ryneczek i kupić te specjały wiosenne. Wyczarowuję z nich sałatkę wiosenną, która smakuje wszystkim domownikom.

Wiosna i nowe smaki sprawiają, że od razu więcej nam się chce, zabieramy się za porządki w ogrodzie, robimy drobne naprawy po zimie, a nasza kuchnia nabiera kolorów.

Wstawiam tulipany do szklanego wazonu, gotuję jajka, kroję żółty ser, rzodkiewki, por, szczypiorek i zabieram się za przygotowanie sałatki

Sałatka wiosenna

Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.

Ingredients

  • sałatka
  • 6 jajek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 150 g pora
  • 700 g wody
  • sos
  • 80 g majonezu
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18%
  • 150 g białego octu winnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Instructions

1

Wszystkie produkty kroimy na małe kawałki, szczypiorek drobno siekamy.

2

Do naczynia miksującego wlewamy 700 g wody, wkładamy koszyczek, do którego wkładamy jajka. Gotujemy Varoma/obr.1. przez 16 minut. Kiedy jajka wystygną, obieramy ze skorupki i opróżniamy naczynie thermomixa.

3

Do naczynia wkładamy żółty ser i siekamy obr.5. przez 6 sekund, po czym przekładamy do dużego naczynia /salaterki/.

4

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i rzodkiewki, rozdrabniamy obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do salaterki z żółtym serem.

5

Do tego samego naczynia thermomix wkładamy jajka, siekamy obr.3. przez 6 sekund i przesypujemy do pozostałych składników.

6

Kolej na pora, obr.5. przez 6 sekund.

7

Sos

8

Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki, ustawiamy obr.3. i mieszamy przez 10 sekund.

9

Następuje kulminacja – polewamy sosem wcześniej rozdrobnione składniki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki.

10

Sałatka wiosenna powinna na koniec zostać obowiązkowo przyozdobiona posiekanym szczypiorkiem.

You Might Also Like