Ryba faszerowana – 100 % fit, 100% lekkostrawności. U nas zawsze na Wigilijnym stole mimo, że absolutnie nie jest to tradycyjna potrawa. Dobrze jednak mieć na stole coś, co da odpocząć od smażonych potraw, grzybów, kapusty i grochu. Zawsze kojarzy mi się z domem i dzieciństwem. Choć dla wielu może być to zbyt monotonny smak, dla mnie absolutnie numer 1. Jeśli woli się ostrzejsze smaki, warto doprawić majonezem, sosem tatarskim lub musztardą.
Ryba faszerowana Babci Basi
Ryba faszerowana. Delikatny smak. Idealne danie na Wigilijny stół. Z przepisu Mamusi 🙂
Ingredients
- 1,2 - 1,3 kg filetu z ryby.
- 2 małe cebulki
- 5 dkg masła
- 1 bułka
- garść kaszy mannej
- garść bułki tartej
- 5 jajek
- Gazy
Instructions
Rybę rozmrozić, wymyć i dobrze odcisnąć.
Cebulę siekamy (w Thermomixie 4 sek / obr.5) i smażymy na patelni na maśle aż uzyska złoty kolor (w Thermomixie: ściągamy kopystką cebulę na dno naczynia dorzucamy masło i smażymy 2 min / 37 st / obr. 1).
Bułkę namoczyć w mleku (lub wodzie).
Wszystkie składniki przemielić przez maszynkę lub zmielić w Thermomixie (10 sek / obr. 7)
Dosypać kaszę manną i bułkę tartą.
Dodać 5 całych jajek.
Do smaku sól, pieprz, cukier (można 1-2 łyżeczki żelatyny)
Wszystko wymieszać.
Gazy wymoczyć i rozłożyć na stole.
Nadzienie podzielić na 2 części.
Zawinąć w rulon gazą, odcisnąć, związać.
Gotować w wywarze warzywnym (na Wigilię) lub rosołowym na wolnym ogniu przez 1 godzin.
Po wyjęciu odczekać krótko do ostygnięcia i rozwinąć z gazy. Im dłużej będziemy czekać, tym będzie gorzej odlepiać się od gazy.