_thermomix przepisy/ dania rybne/ Święta Bożego Narodzenia

Ryba faszerowana Babci Basi

ryba faszerowana Babci basi ryba faszerowana pachnie i chrupie przepisy thermomix

Ryba faszerowana – 100 % fit, 100% lekkostrawności. U nas zawsze na Wigilijnym stole mimo, że absolutnie nie jest to tradycyjna potrawa. Dobrze jednak mieć na stole coś, co da odpocząć od smażonych potraw, grzybów, kapusty i grochu. Zawsze kojarzy mi się z domem i dzieciństwem. Choć dla wielu może być to zbyt monotonny smak, dla mnie absolutnie numer 1. Jeśli woli się ostrzejsze smaki, warto doprawić majonezem, sosem tatarskim lub musztardą. 

Ryba faszerowana Babci Basi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ryba faszerowana. Delikatny smak. Idealne danie na Wigilijny stół. Z przepisu Mamusi 🙂

Ingredients

  • 1,2 - 1,3 kg filetu z ryby.
  • 2 małe cebulki
  • 5 dkg masła
  • 1 bułka
  • garść kaszy mannej
  • garść bułki tartej
  • 5 jajek
  • Gazy

Instructions

1

Rybę rozmrozić, wymyć i dobrze odcisnąć.

2

Cebulę siekamy (w Thermomixie 4 sek / obr.5) i smażymy na patelni na maśle aż uzyska złoty kolor (w Thermomixie: ściągamy kopystką cebulę na dno naczynia dorzucamy masło i smażymy 2 min / 37 st / obr. 1).

3

Bułkę namoczyć w mleku (lub wodzie).

4

Wszystkie składniki przemielić przez maszynkę lub zmielić w Thermomixie (10 sek / obr. 7)

5

Dosypać kaszę manną i bułkę tartą.

6

Dodać 5 całych jajek.

7

Do smaku sól, pieprz, cukier (można 1-2 łyżeczki żelatyny)

8

Wszystko wymieszać.

9

Gazy wymoczyć i rozłożyć na stole.

10

Nadzienie podzielić na 2 części.

11

Zawinąć w rulon gazą, odcisnąć, związać.

12

Gotować w wywarze warzywnym (na Wigilię) lub rosołowym na wolnym ogniu przez 1 godzin.

13

Po wyjęciu odczekać krótko do ostygnięcia i rozwinąć z gazy. Im dłużej będziemy czekać, tym będzie gorzej odlepiać się od gazy.

You Might Also Like