Roszponka z żółtą fasolką, cukinią, duszonymi batatami i pomidorkami
Roszponka z żółtą fasolką, cukinią, duszonymi batatami i pomidorkami.
Ingredients
- roszponka
- 1 średnia cukinia
- 250 g żółtej fasolki
- 1 batat
- pomidorki koktajlowe
- ser halloumi lub oscypek
- orzeszki do dekoracji
Instructions
Bataty obieray, kroimy w kostkę i garść układamy na kawałku folii aluminiowej. Polewamy oliwą, posypujemy sola, czosnkiem i tymiankiem. Zawijamy folię. Dusimy przez 30 min w 200 st.
Roszponkę płuczemy i przekładamy do miski
Żółtą fasolkę gotujemy.
Cukinię kroimy na plasterki i smazymy na oleju posoloną i posypaną czosnkiem.
Przekładamy do miski.
Na patelni po cukinii lekko szklimy fasolkę w ziołach i soli (tymianek lub czosnek). Przekładamy do miski.
Dodajemy uduszone bataty.
Na patelni lub grillu lekko podpiekamy ser halloumi lub oscypek. Dorzucamy do sałatki.
Dodajemy pomidorki koktajlowe.
Można podawać z sosem vinegrette. Jednak warzywa po oszkleniu w ziołach na patelni są soczyste i mają fajny smak.