Risotto z kurkami
Risotto z kurkami. Risotto to kulinarna klasyka z Włoch. Jest pyszne a dodatkowo można go przygotować w 20 minut 🙂
Ingredients
- ok. 150 g kurek
- 1000 g bulionu
- 3 łyżki masła
- 100 g cebuli
- 350 g ryżu na risotto
- 70 g białego wytrawnego wina
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- koncentrat buliou wykonany w TM
- natka pietruszki
Instructions
1
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę - 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2
Dodać masło i umyte kurki, gotować 3 min/100°C/obr. 1
3
Wlać wino i ryż, gotować 3 min/100°C/obr. 1
4
Wlać bulio, sól i koncetrat bulionu i gotować 13-15 min/100°C/obr. 1.
5
Dodać ser i posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać i pozostawić w naczyniu na 5-10 min, aby ryż wchłonął cały płyn.