fbpx
bułki/ Drugie Śniadanie/ pieczywo

Bułeczki “Stokrotka”

Wydruk przepisu
Bułeczki "Stokrotka"
Dania chleby
Kuchnia polska
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 godz
Porcje
Składniki
Kruszonka
Buleczki
Dania chleby
Kuchnia polska
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 godz
Porcje
Składniki
Kruszonka
Buleczki
Sposób przygotowania
Kruszonka
  1. Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, masło, cukier i rozdrabniamy 10 sek / obr.6. Przesypać do innego naczynia.
Bułeczki
  1. Przygotować tortownicę. Najlepiej o średnicy 24-26 cm. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
  2. W naczyniu miksującym podgrzać 100 g mleka przez 3 min./37st/obr.1
  3. Dodać pozostałe składniki (drożdże, cukier zwykły i wanilinowy, mąkę pszenną, jajko, masło i sól). Rozdrobnić 15 sek / obr. 3 minuty na interwale.
  4. Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę a następnie ułożyć je wszystkie na tortownicy w formie kwiatka. Posmarować bułeczki masłem i posypać kruszonką.
  5. Włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Kiedy bułeczki zaczną się ze sobą łączyć posypać kolejną porcją kruszonki i włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut podnosząc jednocześnie temperaturę do 180 st. Wyjąć z piekarnika jak zaczną zmieniać kolor na złotobrązowy.
Udostępnij ten przepis

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like