Quiche z kurkami
Quiche z kurkami
Ingredients
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masla
- 50 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 200 g kurek
- 100 g żółtego sera
- 100 g kwaśnej śmietany, 18%
- 100 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- ser kozi do dekoracji
- 50 g masla
- 80 g cebuli
- 100 g wody
Instructions
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. W międzyczasie do naczynia miksującego wsypać mąkę, masło, wodę i sól i wyrobić przez 1 min/interwał. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie cisto rozłożyć na formie do tarty. Można je ponakłuwać widelcem. Niektórzy radzą również rozłożyć groch lub inne nasiona roślin strączkowych aby ciasto nie wyrosło. Ja tego nie robię czasem mam pęcherze z ciasta to je dziurawię ? Włożyć do piekarnika na 20 minut (temperatura 200 st)
Nadzienie
Do umytego i osuszonego naczynia włożyć ser i rozdrobnić przez 10 sekund na obrotach 6. następnie przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu rozdrobnić cebulę przez 3 sek/ obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać masło i dusić 2 min / 120 st / obr.1
Dodać kurki i sól. Dusić 4 min/ 120 st / wsteczne obroty 1
Dodać wodę i gotować wszystko przez 8 min / 100 st / obr wsteczne 1.
Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nim upieczone kurki. W razie potrzeby lekko odcedzić przez sitko.
W naczyniu miksującym wymieszać 100 g śmietany z jajkami, solą i pieprzem i dla lepszego smaku z mascarpone- 15 sekund / obr. 3. Masą polać powierzchnię quiche.
Poukładać kawałki sera koziego na Quiche. Posypać serem i piec około 40 minut w temperaturze 200 st.