_thermomix przepisy/ Co na obiad/ curry/ pulpety

Pulpeciki w sosie curry z batatami

thermomix przepisy - pulpety w sosie curry z batatami

Pulpeciki w sosie curry z batatami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 3
Prep Time: 20 min Total Time: 1 h

Pulpeciki w sosie curry z batatami

Ingredients

  • 400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 10 g miodu
  • 1 jajko
  • 20 g trawy cytrynowe
  • 3 łyżeczki sosu sojowego, ciemnego
  • 350 g batatów
  • 60 g cebuli szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 mm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek
  • curry
  • 260 g mleka kokosowego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • sok z ½ limonki
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego

Instructions

1

Do czystego i suchego naczynia włożyć mięso z indyka, miód, jajko, trawę cytrynową i 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, następnie uformować klopsiki, układać w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.

2

Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma z klopsikami. Na wkładzieVaromy, ułożyć bataty pokrojone na kawałki. Gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1.

3

Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i chili, curry w proszku dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.

4

Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 3 s/obr. 8, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.

5

Dodać ugotowane na parze bataty, 100 g odstawionego płynu z gotowania, mleko kokosowe i sól, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie gotować 6 min/95°C/obr. 2.

6

Dodać pozostałe 1-2 łyżeczki sosu sojowego, sok z limonki i cukier gotować na parze 3 min/Varoma/obr. 2. Warto nałożyć ponownie nakładkę Varoma, żeby ocieplić pulpeciki.

Notes

Wyszło mi w sumie mało pulpetów i dużo sosu. Można więc podawać jako zupę z pulpetami. Ewentualnie zrobić ryż i podawać z ryżem.

You Might Also Like