Pulpeciki w sosie curry z batatami
Pulpeciki w sosie curry z batatami
Ingredients
- 400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
- 10 g miodu
- 1 jajko
- 20 g trawy cytrynowe
- 3 łyżeczki sosu sojowego, ciemnego
- 350 g batatów
- 60 g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 mm plastry
- 10 g oliwy z oliwek
- curry
- 260 g mleka kokosowego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- sok z ½ limonki
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
Instructions
Do czystego i suchego naczynia włożyć mięso z indyka, miód, jajko, trawę cytrynową i 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, następnie uformować klopsiki, układać w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma z klopsikami. Na wkładzieVaromy, ułożyć bataty pokrojone na kawałki. Gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i chili, curry w proszku dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 3 s/obr. 8, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
Dodać ugotowane na parze bataty, 100 g odstawionego płynu z gotowania, mleko kokosowe i sól, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie gotować 6 min/95°C/obr. 2.
Dodać pozostałe 1-2 łyżeczki sosu sojowego, sok z limonki i cukier gotować na parze 3 min/Varoma/obr. 2. Warto nałożyć ponownie nakładkę Varoma, żeby ocieplić pulpeciki.
Notes
Wyszło mi w sumie mało pulpetów i dużo sosu. Można więc podawać jako zupę z pulpetami. Ewentualnie zrobić ryż i podawać z ryżem.