Tort Dacqouise

Tort bezowy z orzechami i masą krówkową
Tort Dacquoise pinit

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.

Szczegóły przepisu

Tort Dacqouise

Difficulty: Średnio zaawansowane Prep Time 20 mins Cook Time 90 mins Rest Time 15 mins Total Time 2 godziny 5 minut
Cooking Temp: 150  °C Servings: 12 Calories: 350 / 100 g
Best Season: Nadaje się przez cały rok

Description

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.

Składniki

Instrukcja

Tort Dacquoise – blaty bezowe

  1. Tort – Dacquoise – Rozdrobnij orzechy i daktyle

    Rozdrobnij orzechy i daktyle. Jeśli korzystasz z thermomixa – orzechy – 2 s/obr. 5. Daktyle – 5-8 s/obr. 7

  2. Tort Dacquoise – Ubijanie białek

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka są sztywne ubijamy je nadal  dodając stopniowo po łyżce obu rodzajów cukru.

    W przypadku thermomixa białka ubijamy z założonym motylkiem – 12 min/obr. 3.5.


  3. Tort Dacquoise – blaty bezowe

    Dodajemy trochę octu i ubijamy 15 s/obr. 3

    Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C

  4. Tort Dacquoise – blaty bezowe

    Dodać połowę rozdrobnionych wcześniej daktyli, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując 2 okręgi o średnicy około Ø 20-21 cm i grubości – 2 cm. Powinny oba zmieścić się w rogach jednej blachy. Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 min.

    Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić blaty bezowe w środku na ok. 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort Dacquoise – krem mascarpone z masą krówkową

  1. Krem mascarpone z masą krówkową

    Ubijać jednocześnie mascarpone, śmietankę kremówkę i masę kajmakową do momentu uzyskania puszystego kremu. Jeśli używasz thermomixa ustaw –  obr. 3.

    Dodać pozostałe rozdrobnione daktyle i rozdrobnione orzechy, delikatnie wymieszać. 

Przygotowanie tortu

  1. Tort Dacquoise – przygotowanie tortu

    Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Nałożyć krem, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem, tort oprószyć kakao. 

Keywords: dacquoise, tort dacquoise, tort bezowy, mascarpone, tort, masa krówkowa, daktyle

Tort Dacqouise

Difficulty: Średnio zaawansowane Prep Time 20 mins Cook Time 90 mins Rest Time 15 mins Total Time 2 godziny 5 minut
Cooking Temp: 150  °C Servings: 12 Calories: 350 / 100 g
Best Season: Nadaje się przez cały rok

Description

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem z serka mascarpone, śmietanki oraz masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów.

Składniki

Instrukcja

Tort Dacquoise - blaty bezowe

  1. Tort - Dacquoise - Rozdrobnij orzechy i daktyle

    Rozdrobnij orzechy i daktyle. Jeśli korzystasz z thermomixa - orzechy - 2 s/obr. 5. Daktyle - 5-8 s/obr. 7

  2. Tort Dacquoise - Ubijanie białek

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka są sztywne ubijamy je nadal  dodając stopniowo po łyżce obu rodzajów cukru.

    W przypadku thermomixa białka ubijamy z założonym motylkiem - 12 min/obr. 3.5.


  3. Tort Dacquoise - blaty bezowe

    Dodajemy trochę octu i ubijamy 15 s/obr. 3

    Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C

  4. Tort Dacquoise - blaty bezowe

    Dodać połowę rozdrobnionych wcześniej daktyli, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując 2 okręgi o średnicy około Ø 20-21 cm i grubości - 2 cm. Powinny oba zmieścić się w rogach jednej blachy. Piec 5 min (150°C), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 min.

    Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić blaty bezowe w środku na ok. 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort Dacquoise - krem mascarpone z masą krówkową

  1. Krem mascarpone z masą krówkową

    Ubijać jednocześnie mascarpone, śmietankę kremówkę i masę kajmakową do momentu uzyskania puszystego kremu. Jeśli używasz thermomixa ustaw -  obr. 3.

    Dodać pozostałe rozdrobnione daktyle i rozdrobnione orzechy, delikatnie wymieszać. 

Przygotowanie tortu

  1. Tort Dacquoise - przygotowanie tortu

    Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Nałożyć krem, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem, tort oprószyć kakao. 

Keywords: dacquoise, tort dacquoise, tort bezowy, mascarpone, tort, masa krówkowa, daktyle

Tort Dacquoise - Pytania

Rozwiń wszystko:
Jak długo ubijać białka do tortu Dacquoise

Najważniejszym punktem tortu Dacquoise są blaty bezowe. Aby beza wyszła białka powinny być ubite na sztywno. W przypadku thermomixa podawane są różne opcje. W niektórych nawet zalecane jest podgrzanie białek z cukrem - 5 min/37°C/obr. 3. A następnie ubijanie od 12 min / 3.5 po opcję 15 minutową na niższych obrotach. Ja nie polecam podgrzewania tylko użycie jajek wyjętych wcześniej z lodówki (w temperaturze poojowej). Nie polecam również dodawania całego cukru napoczątku tylko dosypywanie już od momentu jak białka będą w miarę ubite.

Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious