fbpx
buraczki/ placki/ placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie

placki ziemniaczane ze szpinakiem, serem ricotta i buraczkami duszonymi w miodzie

Szukasz pomysłu na obiad? Oto placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Pysznej odsłonie! Ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 40 Cooking Time: 50 min

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta z buraczkami duszonymi w miodzie

Ingredients

  • Placki ziemniaczane:
  • 750 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • olej do smażenia
  • Buraczki duszone w miodzie
  • 600 g wody
  • 500 g czerwonych ziemniaków
  • 15 g masła
  • 10 g soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g miodu

Instructions

2

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.

3

Do naczynia miksującego wrzucić ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, jaja, sól i pieprz i wymieszać 20-30 sekund / obr. 5.

4

Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki.

5

Na patelnię wlać olej do smażenia i podgrzać. Na rozgrzany olej nakładać po 2-3 łyżki masy i rozpłaszczać do uzyskania placków o średnicy 8-10 cm. Placki smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

7

Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek a do niego pokrojone, obrane buraki. Gotować 35 min / Varoma / obr 1.

8

Po ugotowaniu ostrożnie wyjąć koszyczek i wylać wodę z naczynia.

9

Do suchego naczynia wrzucić ugotowane buraki, rozdrobniż 5-8 sekund / obrót 4. Jeśli ktoś woli buraczki w konsystencji "papki" można je zmielić bardziej 10 sek / obrocie 10.

10

Dodać masło, sok z cytryny, miód i sól dusić 2 min / 100 st / obr. 2.

11

Szpinak

12

Na patelni rozgrzać olej. Na olej wrzucić na krótką chwilę wyciśnięty czosnek. Dorzucić szpinak (świeży lub mrożony), 100 gr serka ricotta (lub w wersji bardziej kalorycznej mascarpone). Posolić do smaku. Można dolać niewielką ilość mleka lub śmietanki 30% jeśli szpinak będzie mało elastyczny.

13

W razie potrzeby / preferencji zrobić sos śmietanowy lub beszamel.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like