Od dłuższego czasu ulubionym daniem dzieci są pierożki ze szpinakiem w sosie śmietanowym z warzywami. Tak to gotowiec z torebki z lidla, ale zawsze mieliśmy go w domu – na szybko, na pewniaka…
Dziś podjęłam wyzwanie i zrobiłam swoją wersję. A nawet zrobiłyśmy bo Marcela obsługiwała już praktycznie sama Thermomixa, wałkowała ciasto i nakładała farsz.
Musiałam skorzystać z foremki do uszek bo niestety farsz był dość rzadki i z dodatkiem oleju – więc to co się działo dzisiaj przy próbie ich klejenia to istne pobojowisko!! ? Ale jakoś się udało. Część pierożków zostało zrobionych z popsutej masy więc są zielone od szpinaku. Ale ostatecznie się okazało, że mają również swój urok.
A jak wyszło!?? Pysznie! Dzieci zjadły wszystko
Pierożki ze szpinakiem w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
Od dłuższego czasu ulubionym daniem dzieci są pierożki ze szpinakiem w sosie śmietanowym z warzywami. Tak to gotowiec z torebki z lidla, ale zawsze mieliśmy go w domu – na szybko, na pewniaka…
Ingredients
- Ciasto
- 560 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajo
- Farsz
- paczka szpinaku, mrożonego
- kawałek sera koziego do smaku
- 1-2 ząbki czosnku
- Sos
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g śmietany 30%
- 150 g suszonych pomidorów
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 30 g masla
- warzywne dodatki ja dodałam resztkę brokułu z wczoraj, do brokułu można też dodać bataty
Instructions
Farsz
Na patelni podsmażyć 2 ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinaku, szczyptę soli i sera koziego do smaku. Podsmażyć do czasu wyparowania wody.
Można to również zrobić w Thermomixie. Najpierw posiekać czosnek, dolać nieco oleju. Podsmażyć przez minutę 1 min / 37 st / obr. 1. Dodać rozmrożony szpinak, dorzucić pół łyżeczki soli, kawałek sera koziego i poddusić jeszcze przez 3 min / 37 st / obr 1.
Przełożyć farsz do osobnej miseczki do ostygnięcia.
Ciasto
Wszystkie składniki z ciasta wyrobić razem. W Thermomixie przez 1 min / na interwale.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkowywać ciasto na paski (wielkością pod foremki jakie się ma). Posypać foremki obficie mąką, mąką obsypać również obficie spód ciasta, które będzie układane na spodzie foremki. Palcem porobić delikatne wgłębienia w cieście i do wgłębień ponakładać farszu. Rozwałkować drugi płat ciasta, jedną ze stron lekko zmoczyć wodą i tą stroną nałożyć ciasto na foremkę. Rozwałkować ciasto na foremce do połączenia obu części i rozdzielenia się pierożków. Odwrócić foremkę - jeśli było dużo mąki pierożki powinny wypaść same. Poukładać na szmatkę. Czynność powtórzyć ?
Zagotować wodę w garnku. Posolić ją i dodać nieco oleju. Na gotującą się wodę wrzucać pierożki i gotować na małym ogniu 2-3 od czasu wypłynięcia.
Sos
Do naczynia wrzucić cebulę, czosnek, bazylię suszone pomidory i masło i zmiksować 5 sekund / obr. 7.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek gotować 3 min / 100 st / obr 1.
Dodać wodę, śmietanę i ewentualnie warzywa gotować 10 min / 100 st / obr 1. Jeśli dodajemy kawałki kurczaka możemy gotować na spokojnie 10 min, jeśli nie dodajemy warzyw ani mięsa można gotować krócej.