fbpx
pierogi/ Święta Bożego Narodzenia

Pierogi z kapustą i mięsem z rosołu (udek kaczych)

pierogi z kapustą i mięsem z rosołu

Dziś był rosół na udkach kaczych. Coś z mięsem trzeba było zrobić a że weekendowa produkcja pierogów na święta i zostało nieco kapusty to zdecydowaliśmy się na takie połączenie. Marcela się zakochała!

Pierogi z kapustą i mięsem z rosołu (udek kaczych)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6

Dziś był rosół na udkach kaczych. Coś z mięsem trzeba było zrobić a że weekendowa produkcja pierogów na święta i zostało nieco kapusty to zdecydowaliśmy się na takie połączenie. Marcela się zakochała!

Ingredients

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa z rosołu (kacze udka)
  • 600 g wody
  • 150 g marchewki
  • 80 g pietruszki
  • 120 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Ciasto na pierogi
  • 550 g mąki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Instructions

1

W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.

2

Do kapusty wlać trochę rosołu / wody oraz dodać mięso z rosołu oskubane z kości. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1

3

Zawartość wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.

4

Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.

5

Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1

6

Do cebuli dodać ugotowaną kapustę oraz jeśli zostało - nieco warzyw z rosołu (marchewkę i pietruszkę) - rozdrobnić 15 sek / obr. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.

7

Przełożyć do miski do ostygnięcia

8

Ciasto

9

Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.

10

Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.

11

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.

12

Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like