Pierogi z duszoną kaczką z jabłkami i suszonymi śliwkami
Pierogi z duszoną kaczką z jabłkami i suszonymi śliwkami.
Ingredients
- Ciasto na pierogi
- 550 g mąki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 250 g wody
- Farsz
- 400 g filetów z kaczki
- 2 jabłka
- 80 g suszonych śliwek
- 3 goździki
- łyżeczka cynamonu
Instructions
Farsz
Kaczkę posolić, dodać czosnek, pokrojone i obrane jabłko, suszone śliwki, goździki i udusić w rękawie do pieczenia około 45 minut.
Wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Uważać, żeby nie zjeść 😉
Wrzucić wszystko do naczynia miksującego, dodać cynamon trochę soli i pieprzu do smaku (według uznania) i zmiksować 20 sekund / obr. 6.
Ciasto
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.