fbpx
pierogi/ Święta Bożego Narodzenia

Pierogi z duszoną kaczką z jabłkami i suszonymi śliwkami

pierogi z duszoną kaczką, jabłkami i suszonymi śliwkami


Pierogi z duszoną kaczką z jabłkami i suszonymi śliwkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 6

Pierogi z duszoną kaczką z jabłkami i suszonymi śliwkami.

Ingredients

  • Ciasto na pierogi
  • 550 g mąki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 250 g wody
  • Farsz
  • 400 g filetów z kaczki
  • 2 jabłka
  • 80 g suszonych śliwek
  • 3 goździki
  • łyżeczka cynamonu

Instructions

1

Farsz

2

Kaczkę posolić, dodać czosnek, pokrojone i obrane jabłko, suszone śliwki, goździki i udusić w rękawie do pieczenia około 45 minut.

3

Wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Uważać, żeby nie zjeść 😉

4

Wrzucić wszystko do naczynia miksującego, dodać cynamon trochę soli i pieprzu do smaku (według uznania) i zmiksować 20 sekund / obr. 6.

5

Ciasto

6

Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 2 min / interwał.

7

Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować kulę. Oderwać część i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostałą część pozostawić pod przykryciem.

8

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić szklanką kółka o obwodzie około 6 cm. Na środku ułożyć czubatą łyżkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi pierogów.

9

Zagotować wodę w dużym garnku. Wlać nieco oleju i wsypać soli. Po zawrzeniu wody zmniejszyć minimalnie gaz i wrzucić pierogi. Od momentu wypłynięcia, gotować jeszcze 3-4 minuty.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like