Święta coraz bliżej a że są u nas w tym roku, trzeba nieco rozłożyć prace nad świątecznymi daniami. Tydzień temu przygotowaliśmy piernik długodojrzewający. W ten weekend – pierniczki. Oczywiście nie muszę chyba pisać co się dzieje w domu. Planuję jeszcze przez najbliższy tydzień wydobywać kolorowe posypki spod mebli. 😉
Pierniczki świąteczne
Do świat coraz bliżej a że święta są u nas w tym roku trzeba nieco rozłożyć prace nad świątecznymi daniami. Tydzień temu przygotowaliśmy piernik długodojrzewający. W ten weekend - pierniczki. Oczywiście nie muszę chyba pisać co się dzieje w domu. Planuję jeszcze przez najbliższy tydzień wydobywać kolorowe posypki spod mebli. 😉
Ingredients
- 150 g miodu
- 1 masło
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 750 g mąki pszennej (około 3 szklanek)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Instructions
W garnku podgrzać miód, masło i cukier do rozpuszczenia się składników - przestudzić. Ja zazwyczaj wynoszę garnek na chwilę na zewnątrz.
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao.
Wlać do miski przestudzone masło z miodem i cukrem i wbić jajko. Wyrobić lub zmiksować.
Za każdym razem kiedy robię pierniczki z tego samego przepisu, konsystencja ciasta wychodzi mi inna. Jeśli będzie za rzadka - należy włożyć ciasto do lodówki aż się zetnie masło. Jeśli będzie zbyt sypka, dodać ciut więcej miodu lub rozpuszczonego masła.
Posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość +/- 0,5 cm. Jeśli jest za dużo można je podzielić na 2-3 części.
Pierniczki wykrawamy foremkami i układamy na blaszce.
Jeśli robimy witrażyki należy zrobić dziurkę w pierniku i już na blaszce wsypać do niego rozdrobnione landrynki "z górką". Jeśli chcecie mieć witrażyk bardziej jadalny - my robimy takie w wersji na choinkę, można zamiast landrynek wrzucić żelki 😉
Pierniki pieczemy góra 8-10 min w temperaturze 180 st. Jeśli ciasto jest cieńsze należy uważać, żeby się nie przypaliły szybciej.
Jeśli chcemy żeby piernik zawisł na choince nie zapomnijmy zrobić dziurki rurką - oczywiście przed pieczeniem.