Nie przepadam za pierogami ale moja rodzina i owszem. Od zawsze jednak kusiły mnie pieczone pierogi. Oto moja propozycja – bardziej świąteczna.
Pieczone pierogi - paszteciki gwiazdki do wigilijnego barszczu
Nie przepadam za pierogami ale moja rodzina i owszem. Od zawsze jednak kusiły mnie pieczone pierogi. Oto moja propozycja - bardziej świąteczna.
Ingredients
- ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 220 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g oleju
- 10 g świeżych
- jajko do smarowania
- Farsz do pierogów:
- 500 g kapusty kiszonej
- 120 g grzybów suszonych mieszanych
- 600 g wody
- 150 g marchewki
- 80 g pietruszki
- 120 g cebuli
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Instructions
Farsz:
Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na pół godziny. Po tym czasie odsączyć przez sitko.
W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.
Do kapusty wlać wody z grzybów a następnie ułożyć przystawkę Varoma. W dolnej części rozłożyć grzyby a w górnej pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1
Zdjąć Varomę i odstawić. Kapustę wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.
Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.
Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1
Do cebuli dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę - rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Dodać kapustę i grzyby i ponownie rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.
Przełożyć do miski do ostygnięcia
Pierogi / paszteciki:
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki: 400 g mąki, 220 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 60 g oleju, 10 g świeżych drożdży - wymieszać 3 min / interwał
Ciasto wyjąć i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzin / 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Ciasto będzie elastyczne (przez drożdże) więc wygodniej rozwałkowywać małe kawałki.
Największą foremką gwiazdkową wycinamy gwiazdki. Na jednej z nich kładziemy farsz, przykrywamy drugą i łączymy boki ze sobą. Pierogi / paszteciki będą pieczone więc nie ma problemu rozklejenia się podczas gotowania. Warto jednak mocniej je skleić.
Gotowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia i odkładamy na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Smarujemy jajkiem.
Pieczemy 20 minut do czasu aż się zarumienią.