fbpx
pieczone pierogi/ Święta Bożego Narodzenia/ Wigilia

Pieczone pierogi – paszteciki gwiazdki do wigilijnego barszczu

pieczone pierogi z kapustą i grzybami gwiazdki

Nie przepadam za pierogami ale moja rodzina i owszem. Od zawsze jednak kusiły mnie pieczone pierogi. Oto moja propozycja – bardziej świąteczna.

Pieczone pierogi - paszteciki gwiazdki do wigilijnego barszczu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Nie przepadam za pierogami ale moja rodzina i owszem. Od zawsze jednak kusiły mnie pieczone pierogi. Oto moja propozycja - bardziej świąteczna.

Ingredients

  • ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g oleju
  • 10 g świeżych
  • jajko do smarowania
  • Farsz do pierogów:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 120 g grzybów suszonych mieszanych
  • 600 g wody
  • 150 g marchewki
  • 80 g pietruszki
  • 120 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Instructions

1

Farsz:

2

Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na pół godziny. Po tym czasie odsączyć przez sitko.

3

W naczyniu miksującym rozdrobnić kapustę - 4 sekundy / obrt. 4.

4

Do kapusty wlać wody z grzybów a następnie ułożyć przystawkę Varoma. W dolnej części rozłożyć grzyby a w górnej pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować na parze 30 min / Varoma / obr. 1

5

Zdjąć Varomę i odstawić. Kapustę wyjąć z naczynia miksującego i odsączyć na sitku lub w koszyczku.

6

Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i rozdrobnić 3 sekundy / obr 5.

7

Ściągnąć ze ścianek cebulę, wlać 30 g oleju i dusić przez 3 min / 120 st / obr. 1

8

Do cebuli dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę - rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Dodać kapustę i grzyby i ponownie rozdrobnić 15 sek / obr. 4. Następnie dusić 3 min / 120 st / obr. 1.

9

Przełożyć do miski do ostygnięcia

10

Pierogi / paszteciki:

11

Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki: 400 g mąki, 220 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 60 g oleju, 10 g świeżych drożdży - wymieszać 3 min / interwał

12

Ciasto wyjąć i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzin / 1,5 godz. do wyrośnięcia.

13

Wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Ciasto będzie elastyczne (przez drożdże) więc wygodniej rozwałkowywać małe kawałki.

14

Największą foremką gwiazdkową wycinamy gwiazdki. Na jednej z nich kładziemy farsz, przykrywamy drugą i łączymy boki ze sobą. Pierogi / paszteciki będą pieczone więc nie ma problemu rozklejenia się podczas gotowania. Warto jednak mocniej je skleić.

15

Gotowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia i odkładamy na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

16

Smarujemy jajkiem.

17

Pieczemy 20 minut do czasu aż się zarumienią.

Skomentuj przez Facebooka

You Might Also Like