_thermomix przepisy/ pasztet/ Święta Bożego Narodzenia

Pasztet

pasztet Mamusi

Pasztet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 10 min Cooking Time: 20 min

Pasztet Mamusi 😉 Dobieramy mięsa chude dzięki czemu pasztet jest delikatny.

Ingredients

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg podgardla
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 0,5 kg wątroby z drobiu
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • 3-4 kajzerki
  • 4-5 jajek
  • pieprz, sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Instructions

1

Do garnka wlać trochę wody (1/3 zawartości) i udusić w nim mięso z przyprawami (zeiele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz).

2

Bułki namoczyć w sosie z duszonego mięsa.

3

W Thermomixie rozdrobnić cebulę z wątróbką 4 sek / obr. 6. Dolać oliwy i dusić przez 3 min / 100 st / obr. 1

4

Mięso przygotowac do mielenia - jeśli jest mięso z kośćmi - obrać je najelpiej go uduszeniu ugotowaniu - będzie lepiej odchodzić.

5

Wszystkie składniki (mięso i namoczone bułki) dodać do cebulki i wątróbki w Thermomixie i zmielić 1 min / obr. 9. Można również zmielić trzykrotnie przez maszynkę.

6

Po zmieleniu doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. (na obrotach wstecznych).

7

Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni lub w prodiżu. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger