Pasztet
Pasztet Mamusi 😉 Dobieramy mięsa chude dzięki czemu pasztet jest delikatny.
Ingredients
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 0,5 kg podgardla
- 4 ćwiartki kurczaka
- 0,5 kg wątroby z drobiu
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- pieprz ziarnisty
- 3-4 kajzerki
- 4-5 jajek
- pieprz, sól do smaku
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Instructions
Do garnka wlać trochę wody (1/3 zawartości) i udusić w nim mięso z przyprawami (zeiele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz).
Bułki namoczyć w sosie z duszonego mięsa.
W Thermomixie rozdrobnić cebulę z wątróbką 4 sek / obr. 6. Dolać oliwy i dusić przez 3 min / 100 st / obr. 1
Mięso przygotowac do mielenia - jeśli jest mięso z kośćmi - obrać je najelpiej go uduszeniu ugotowaniu - będzie lepiej odchodzić.
Wszystkie składniki (mięso i namoczone bułki) dodać do cebulki i wątróbki w Thermomixie i zmielić 1 min / obr. 9. Można również zmielić trzykrotnie przez maszynkę.
Po zmieleniu doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. (na obrotach wstecznych).
Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni lub w prodiżu. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.