_thermomix przepisy/ rolada/ Święta Bożego Narodzenia

Paprykowa rolada z serem kozim

paprykowa rolada z serem kozim i orzechami włoskimi

Paprykowa rolada z serem kozim i orzechami włoskimi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 1 rolada
Prep Time: 10 min Total Time: 4 h

Jakiś czas temu, rolada szpinakowa była u mnie numerem jeden. Szybko przejadła się przez łososia na szczęście znalazłam zamiennik - paprykową roladę z serem kozim i orzechami włoskimi.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 120 g papryki grilowanej
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 200 g twarogu koziego
  • 100 g twarogu kremowego
  • 40 g orzechów włoskich

Instructions

1

Paprykę pokroić na 6 części, oczyścić z ziaren i poukładać na blaszce. Lekko posolić i polać olejem.

2

Dusić w piekarniku 20 min w temperaturze 170 st.

3

W międyczasie przygotować foremkę 30x24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem).

4

Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek

5

Do czystego naczynia włożyć motylka i wlać białka. Ubijać 2 min / obr. 3,4. Przełożyć do innego naczynia.

6

W naczyniu miksującym zmiksować żółtka z duszoną papryką (nie wyłączać piekarnika) - 10 sek / obr 8.

7

Zgarnąć kopystką składniki ze ścianek, dodać skrobię i mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać 15 sek / obr. 3.

8

Założyć motylek i dodać pianę - wymieszać wszystko 10 sek / obr. 2.

9

Ciasto przelać równomiernie na przygotowanej wczesniej formie.

10

Piec 13-15 min w temperaturze 170 st.

11

Odstawić do ostudzenia na 20 min.

12

W naczyniu miksującym wymieszać ser kozi z twarogiem kremowym - 20 sek / obr 4.

13

Orzechy włoskie pokruszyć lub w zależności od preferencji zmiksować przez 2/3 sekundy / obr. 4.

14

Delikatnie odkleić masę paprykową od papieru do pieczenia (lepiej w ty przypadku sprawdza się papier a nie sreberko), posmarować masą serową, posypać orzechami i zwinąć w roladę.

15

Uformować kształt roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

You Might Also Like