Paprykowa rolada z serem kozim i orzechami włoskimi
Jakiś czas temu, rolada szpinakowa była u mnie numerem jeden. Szybko przejadła się przez łososia na szczęście znalazłam zamiennik - paprykową roladę z serem kozim i orzechami włoskimi.
Ingredients
- 2 jajka
- 120 g papryki grilowanej
- 10 g oliwy z oliwek
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 200 g twarogu koziego
- 100 g twarogu kremowego
- 40 g orzechów włoskich
Instructions
Paprykę pokroić na 6 części, oczyścić z ziaren i poukładać na blaszce. Lekko posolić i polać olejem.
Dusić w piekarniku 20 min w temperaturze 170 st.
W międyczasie przygotować foremkę 30x24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem).
Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek
Do czystego naczynia włożyć motylka i wlać białka. Ubijać 2 min / obr. 3,4. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym zmiksować żółtka z duszoną papryką (nie wyłączać piekarnika) - 10 sek / obr 8.
Zgarnąć kopystką składniki ze ścianek, dodać skrobię i mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać 15 sek / obr. 3.
Założyć motylek i dodać pianę - wymieszać wszystko 10 sek / obr. 2.
Ciasto przelać równomiernie na przygotowanej wczesniej formie.
Piec 13-15 min w temperaturze 170 st.
Odstawić do ostudzenia na 20 min.
W naczyniu miksującym wymieszać ser kozi z twarogiem kremowym - 20 sek / obr 4.
Orzechy włoskie pokruszyć lub w zależności od preferencji zmiksować przez 2/3 sekundy / obr. 4.
Delikatnie odkleić masę paprykową od papieru do pieczenia (lepiej w ty przypadku sprawdza się papier a nie sreberko), posmarować masą serową, posypać orzechami i zwinąć w roladę.
Uformować kształt roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.