kuchnia tajska/ obiad/ Pad-Thai/ pomysł na obiad

Pad-Thai z krewetkami i kolendrą

pad thai kuchnia tajska

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Łączyć smaki, bawić się w komponowanie zapachów. Tym razem jednak zainspirowała mnie kuchnia tajska, w której możemy odnaleźć połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków.
Pad-Thai
to propozycja szybkiego, ale też i niezwykłego obiadu. A co więcej, doskonale zaspokaja głód i posmakuje chyba każdemu. Pad-Thai jest klasykiem kuchni tajskiej, bardzo zdrowy, za sprawą kiełek, orzeszków, krewetek i jajek.
Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki i jeden raz przeczytać poniższy przepis.
Oczywiście możemy również przepis nieco „spolszczyć” w przypadku, kiedy nie przepadamy za krewetkami, lub chcemy zaoszczędzić. W takiej sytuacji proponuję w zastępstwie krewetek – filet z kurczaka. Natomiast w wersji dla wegetarian – tofu.

Pad-Thai z krewetkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4

Pad-Thai z krewetkami i kolendrą. Pad-Thai kuchnia tajska to propozycja dania na obiad lub kolację. Jest to połączenie poezji smaków, pochodzących z kuchni tajskiej - pikantnego, słodkiego i kwaśnego.

Ingredients

  • 60 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g krewetek /kurczaka /tofu
  • 100 g kiełków fasoli
  • 250 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 50 g sosu rybnego
  • 20 g jasnego sosu sojowego
  • 30 g oleju arachidowego
  • 5-10 g świeżej kolendry
  • 15 g świeżego imbiru pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 25-30 g papryczki chili pokrojonej wraz z nasionami na kawałeczki
  • 10 g przecieru pomidorowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 limonki pokrojone na ćwiartki

Instructions

1

Do thermomixa naczynia miksującego wrzucamy orzeszki. Nastawiamy na rozdrabnianie obr.6. przez 5 sekund.

2

Przesypujemy do miseczki, aby zwolnić naczynie urządzenia.

3

Przygotowujemy papier do pieczenia 20x40 cm, lekko moczymy pod bieżącą wodą, zwijamy kulkę i odciskamy. Następnie wykładamy nim cała powierzchnię Varomy / nie zakrywając otworów bocznych

4

Do naczynia miksującego wkładamy jajka, obr.4. przez 10 sekund. Po czym przesypujemy zawartość do Varomy.

5

Naczynie miksujące przemywamy i wlewamy do niego 500 g wody. Nakładamy na niego przystawkę Varoma i gotujemy na parze – Varoma/obr.1. przez 10 minut.

6

Ponownie przemywamy naczynie miksujące i wkładamy do niego: pokrojony imbir, czosnek, papryczki chili. Rozdrabiamy obr.8. przez 4 sekundy. Za pomocą kopystki zbieramy składniki na dno naczynia i dolewamy 30 g oleju arachidowego. Następnie dusimy, bez założonej miarki w temp 120 st. C, obr.1. przez 4 minuty.

7

W tym czasie przygotowujemy makaron wstążki / zgodnie z instrukcją na opakowaniu /.

8

Do thermomixa, do naczynia miksującego dodajemy: cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy, sok wyciśnięty z 2 ćwiartek limonki oraz krewetki. Dusimy 120 st. C obr.1 przez 5 minut.

9

Przygotowany na wkładzie Varomy omlet, kroimy na paski o długości 1 cm.

10

Do naczynia miksującego dokładamy ugotowany makaron, pokrojony omlet, rozdrobnione wcześniej orzeszki oraz kiełki fasoli. Składniki mieszamy za pomocą kopystki obr.1. przez 35 sekund.

11

Całość wykładamy na talerz, ozdabiając kolendrą, w towarzystwie 2 ćwiartek limonki.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger