Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Łączyć smaki, bawić się w komponowanie zapachów. Tym razem zainspirowała mnie kuchnia tajska, w której możemy odnaleźć połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków.
Pad-Thai z krewetkami i kolendrą
Pad-Thai to propozycja szybkiego, ale też i niezwykłego obiadu. A co więcej, doskonale zaspokaja głód i posmakuje chyba każdemu. Pad-Thai jest klasykiem kuchni tajskiej, bardzo zdrowy, za sprawą kiełek, orzeszków, krewetek i jajek.
Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki i jeden raz przeczytać poniższy przepis.
Oczywiście możemy również przepis nieco „spolszczyć” w przypadku, kiedy nie przepadamy za krewetkami, lub chcemy zaoszczędzić. W takiej sytuacji proponuję w zastępstwie krewetek – filet z kurczaka. Natomiast w wersji dla wegetarian – tofu.
Pad-Thai z krewetkami i kolendrą
Pad-Thai z krewetkami i kolendrą. Sprawdź jak możesz go przyrządzić: - szybko⏰- zdrowo🥗- oszczędnie🤑- łatwo👌🏼 Ty też możesz mieć Thermomix!
Ingredients
- 60 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 g krewetek /kurczaka /tofu
- 100 g kiełków fasoli
- 250 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 50 g sosu rybnego
- 20 g jasnego sosu sojowego
- 30 g oleju arachidowego
- 5-10 g świeżej kolendry
- 15 g świeżego imbiru pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 25-30 g papryczki chili pokrojonej wraz z nasionami na kawałeczki
- 10 g przecieru pomidorowego
- 50 g brązowego cukru
- 2 limonki pokrojone na ćwiartki
Instructions
Do thermomixa naczynia miksującego wrzucamy orzeszki. Nastawiamy na rozdrabnianie obr.6. przez 5 sekund.
Przesypujemy do miseczki, aby zwolnić naczynie urządzenia.
Przygotowujemy papier do pieczenia 20x40 cm, lekko moczymy pod bieżącą wodą, zwijamy kulkę i odciskamy. Następnie wykładamy nim cała powierzchnię Varomy / nie zakrywając otworów bocznych
Do naczynia miksującego wkładamy jajka, obr.4. przez 10 sekund. Po czym przesypujemy zawartość do Varomy.
Naczynie miksujące przemywamy i wlewamy do niego 500 g wody. Nakładamy na niego przystawkę Varoma i gotujemy na parze – Varoma/obr.1. przez 10 minut.
Ponownie przemywamy naczynie miksujące i wkładamy do niego: pokrojony imbir, czosnek, papryczki chili. Rozdrabiamy obr.8. przez 4 sekundy. Za pomocą kopystki zbieramy składniki na dno naczynia i dolewamy 30 g oleju arachidowego. Następnie dusimy, bez założonej miarki w temp 120 st. C, obr.1. przez 4 minuty.
W tym czasie przygotowujemy makaron wstążki / zgodnie z instrukcją na opakowaniu /.
Do thermomixa, do naczynia miksującego dodajemy: cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy, sok wyciśnięty z 2 ćwiartek limonki oraz krewetki. Dusimy 120 st. C obr.1 przez 5 minut.
Przygotowany na wkładzie Varomy omlet, kroimy na paski o długości 1 cm.
Do naczynia miksującego dokładamy ugotowany makaron, pokrojony omlet, rozdrobnione wcześniej orzeszki oraz kiełki fasoli. Składniki mieszamy za pomocą kopystki obr.1. przez 35 sekund.
Całość wykładamy na talerz, ozdabiając kolendrą, w towarzystwie 2 ćwiartek limonki.