Owsiane batoniki energetyczbe z żurawiną
Owsiane batoniki energetyczbe z żurawiną
Ingredients
- 60 g komosy ryżowej (quinoa)
- 70 g mieszanki ołatków (u mnie owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, nasiona amarantusa)
- 30 g migdałów, ze skórką
- 40 g nasion chia
- 20 g ziaren sezamu, białego
- 80 g ziaren słonecznika
- 70 g żurawiny, suszonej
- 30 g wiórek kokosowych
- 40 g masła orzechowego
- 100 g miodu
Instructions
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Odważyć komosę ryżową i mieszankę płatków, przepłukać w sitku pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
W naczyniu miksującym rozdrobnić migdały - 4 s/obr. 5.
Dodać opłukaną komosę ryżową i płatki, nasiona chia, sezam, słonecznik, żurawinę i wiórki kokosowe, przemieszać kopystką, prażyć 2 min/120°C/obr. 1 - następnie rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
W naczyniu miksującym roztopić olej kokosowy - 1 min/70°C/obr. 1.
Dodać rozdrobnione bakalie i miód, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 3.
Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, ugnieść.
Piec 20-25 min (190°C).
Wyjąc z piekarnika i ostudzić. Włożyć na noc do lodówki.
Rano pokroić.