Oponki serowe – kolejny must have na Tłusty Czwartek. Smakują wyśmienicie z twarogiem jak i z mascarpone. U nas nie za słodkie. Ale jeśli trzeba wystarczy posypać cukrem pudrem!
Oponki serowe
Oponki serowe - kolejny must have na Tłusty czwartek! Można podawać z twarogiem lub mascarpone.
Ingredients
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g twarogu
- 100 g mascarpone
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 80 g śmietany 12%
- ok, 1,5 litra oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu
Instructions
Wszystkie składniki prócz śmietany wrzucić do naczynia miksującego. Zmielić 3 minuty na interwale.
Przez dziurkę w pokrywie naczynia wlewamy powoli śmietanę aż ciasto uzyska odpowiednią konsysntencję (może okazać się, że potrzeba go nieco mniej).
Ciasto przelożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.
Wycinać kółka szklanką oraz mniejsze dziurki nakrętką lub kieliszkiem do wódki.
Nagrzać tłuszcz na patelni. Układamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Ja je później odkładam na ręczniki papierowe.