Konfitura śliwkowa z kakao. Zdrowa wersja nutelli. Idealna na poranne tosty lub do naleśników!
Ingredients
- 1 kg śliwek
- 1 op cukru waniliowego
- 200 g czekolady lub 3 łyżki kakao
Instructions
Przemyć śliwki, przekroić na pół, wydłubać pestki. Włożyć do naczynia. Zmielić 30 sek / obr. 10.
Udusić 30 min / 100 st / obr 1
Po tym czasie sprawdzić poziom słodkości. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki cukru. Dodać 3 łyżki kakao lub połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Ustawić ponownie duszenie 30 min / 100 st / obr 1.
Po tym czasie konfitura będzie jeszcze lekko rzadka, ale na szybkie śniadanie powinna być ok. Zazwyczaj w trakcie śniadania ustawiam na kolejne 30 min lub godzinę.
Nie zamykać naczynia miarką - woda musi wyparować. W zależności od owoców, wymagać będzie to nawet do 3 godzin gotowania.
Szybszy efekt można uzyskać susząc wcześniej śliwki w piekarniku lub smażąc na dużej żeliwnej patelni. Wtedy jednak trzeba nad nią stać i pilnować, żeby się śliwki nie przypaliły. Można to robić po trochu przez 2-3 dni.