konfitura/ śliwki

Nutella śliwkowa – konfitura czekoladowo-śliwkowa

nutella śliwkowa

Konfitura śliwkowa z kakao. Zdrowa wersja nutelli. Idealna na poranne tosty lub do naleśników!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 2 słoiczki
Prep Time: 15 min

Ingredients

  • 1 kg śliwek
  • 1 op cukru waniliowego
  • 200 g czekolady lub 3 łyżki kakao

Instructions

1

Przemyć śliwki, przekroić na pół, wydłubać pestki. Włożyć do naczynia. Zmielić 30 sek / obr. 10.

2

Udusić 30 min / 100 st / obr 1

3

Po tym czasie sprawdzić poziom słodkości. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki cukru. Dodać 3 łyżki kakao lub połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Ustawić ponownie duszenie 30 min / 100 st / obr 1.

4

Po tym czasie konfitura będzie jeszcze lekko rzadka, ale na szybkie śniadanie powinna być ok. Zazwyczaj w trakcie śniadania ustawiam na kolejne 30 min lub godzinę.

5

Nie zamykać naczynia miarką - woda musi wyparować. W zależności od owoców, wymagać będzie to nawet do 3 godzin gotowania.

6

Szybszy efekt można uzyskać susząc wcześniej śliwki w piekarniku lub smażąc na dużej żeliwnej patelni. Wtedy jednak trzeba nad nią stać i pilnować, żeby się śliwki nie przypaliły. Można to robić po trochu przez 2-3 dni.


Cresta Facebook Messenger