Kwarantanna, Covid, zamknięte restauracje – nic w tym roku nie sprzyja romantycznym kolacjom we dwoje. Ale czy na pewno? Może wreszcie warto się przemóc i pogotować samemu – oczywiście piszę to do osób, które zawsze wybierały wyjścia lub też nie lubią gotować.
Co podać na kolację walentynkową? Oczywiście część z Was nie będzie miało problemu z odpowiedzią na to pytanie. A to danie z pierwszej kolacji, albo ulubione danie Jej/Jego, albo potrawę z ostatniego wyjazdu, która Wam tak bardzo zasmakowała. Jeśli jednak nie potrafisz podjąć decyzji, lub też chcesz spróbować czegoś nowego. Polecam oprzeć się na jednym z poniższych składników, które są uważane za naturalne afrodyzjaki.
Naturalne afrodyzjaki w kuchni
Czym są afrodyzjaki? Nazwa afrodyzjak pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty. Afrodyta narodziła się z morskiej piany i z tego też powodu to właśnie w morzu poszukiwano wszelkich substancji poprawiających libido. Casanova – literat i wenecki podróżnik (tak to od jego podbojów miłosnych nazwisko Casanowa stało się synonimem uwodziciela) swoje seksualne moce miał zawdzięczać ostrygom. Nic w tym dziwnego – owoce morza bogate są w pierwiastki, które wpływają na potencje seksualną czyli cynk i selen.
Jednak afrodyzjaki to nie tylko owoce morza. Afrodyzjaki to smaki, zapachy, składniki działające na wzrok i dotyk. To warzywa i owoce, które pobudzają zmysły przez co wpływają na libido. Ostrygi owszem zawierają wspomniany cynk jednak dużo tu zawdzięczamy samemu kształtowi ostrygi oraz sposobu w jaki się ostrygi jada 🙂
Afrodyzjaki – Czy to magia czy chemia?
Mimo licznych legend o smarowaniu skóry miodem, posypywaniu pszenicą i wyrabianiu ciasta między udami, działanie afrodyzjaków można łatwo wyjaśnić. Afrodyzjaki zwyczajnie regulują poziom niektórych hormonów oraz neuroprzekaźników (dopamina). Wpływają również korzystnie na pracę układu sercowego, a tym samym przyczyniać się do lepszego ukrwienia narządów
Afrodyzjaki w kuchni w Thermomix
Przejdźmy sobie przez najczęściej wymienane jako afrodyzjaki składniki.
Ostrygi
Jak już wiadomo to pokarm samego Casanovy – XVIII wieczny słynny kochanek, spożywał 50 ostryg podczas śniadania. Oprócz wspomnianego wyżej cynku, zawierają aminokwasy, które wyzwalają produkcję hormonów płciowych i poprawiają libido. Wg nich, najlepsze są ostrygi wyławiane w okresie wiosny i spożywane na surowo, ponieważ zawierają najwięcej wartościowych aminokwasów.
Na cookidoo nie znajdziemy przepisów z ostrygami. Jedynie z sosem ostrygowym. Jeśli chcecie podać na kolację ostrygi polecam poprzeglądać kilka przepisów.
Zamiast Ostryg proponuję natomiast bardziej dostępne a krewetki.
Pestki dyni
Pestki dyni również obfitują w cynk. Minerał ten pomaga utrzymać wyższy poziom testosteronu we krwi, co przekłada się na wyższy popęd seksualny. Pestki dyni oczywiście można dorzucić do większości sałatek. ale może coś takiego na deser?

Papryczka chili
Przepis na afrodyzjak? Jaskrawo-czerwony kolor, egzotyczna reputacja i przyśpieszające tętno pikantny smak.
Awokado
Czekolada
Czekolada to nie tylko zmysłowy smak i aromat ale również składniki, które powodują wzrost stężenia dopaminy czyli hormonu wywołującego uczucie przyjemności. Bioflawonoidy zawarte w czekoladzie, otwierają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ krwi. Czekolada najczęściej podawana jest w towarzystwie truskawek – zawierają one dużo witaminy C, która ułatwia przepływ krwi.
Dobra kulka
Dobra kulka
Nie macie czasu na produkcję eklerków a chcecie zrobić wrażenie na Niej / Nim? Jeśli mieszkasz w okolicy Krakowa zdradzę Ci swoją tajemnicę 🙂 Moja znajoma – cudowna Ania Tosta robi takie pyszności 👇😍😘😋 Piszcie do niej na FB – https://www.facebook.com/dobra.kulka
Wersja de luxe na niedziele zestawy
walentynkowe
w skład którego wchodzi 9 świeżych daktyli z masłem orzechowym i kakao z adaptogenami! Dziś jest ostatni dzień aby zamówić z terminem na Walentynki. Polecam!
Morele i brzoskwinie
Działają głównie na mężczyzn, pobudzając ich zmysły. Wygrzebałam kilka przepisów jednak pamiętając zasadę wzroku, dotyku, smaku i zapachu – brzoskwinie czy też morele proponuję zjeść klasycznie – nieprzetworzone 🙂
Arbuz
Arbuz to owoc, który powinien się znaleźć na każdej kolacji walentynkowej 🙂 Owoc ten jest skarbnicą likopenu oraz beta karotenu. Zawiera w sobie również cytrulinę, która ma podobny wpływ na ciało i naczynia krwionośne, jak Viagra. Naukowcy zauważyli, że połączeniu z enzymami cytrulina przekształcana jest w argininę, która utrzymuje serce i układ krążenia w znakomitej formie. Dodatkowo pomaga wytwarzać tlenek azotu, który rozszerza tętnice. Jeśli nie masz już siły gotować – podaj kilka kawałków aruza na stole jako deser. Ale zawsze można poszaleć 🙂
Podobnie jak arbuz działają orzechy włoskie. W ich skład wchodzą duże ilości kwasów z grupy omega- 3. Zwiększając poziom argininy i dopaminy w mózgu wpływają na swobodny przepływ krwi. Oba związki przekształcają się Tlenku azotu można znaleźć również w burakach.
Banan
Banany oprócz wpływu na podnoszenie poziomu energii dzięki zawartym w nich potasie oraz witamin z grupy B, zawierają enzym bromelainę, który wyzwala produkcję testosteronu. Są bogatym źródłem makroelementów, które zwiększają działanie hormonów płciowych, szczególnie u kobiet.
Oprócz wymienianych wyżej zapiekanych bananów w czekoladzie możemy podać:
Miód
Skąd się wziął miesiąc miodowy? Od magicznej potrawy, która jest symbolem miłości i prokreacji. Miód jest bogaty w bor, pomagający regulować poziom estrogenu i testosteronu oraz zapewnia naturalny zastrzyk energii.
Oliwa z oliwek
Oliwa to źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kluczowych dla zdrowia serca, prawidłowego przepływu krwi i produkcji hormonów płciowych.
Seler naciowy
Podnoszą poziom hormonów szczęścia oraz hormonów płciowych znacząco wpływając na poprawę sprawności seksualnej. U mnie seler to główny składnik koncentratu warzywnego więc jako „kostka rosołowa” jest w każdym daniu 🙂
Afrodyzjaki w przyprawach
Zadbajmy o dużą ilość żywności bogatej w przeciwutleniacze – nie tylko na walentynkowej kolacji. Wpłynie to pozytywnie na dobrą kondycję ciała, zdrowy wygląd. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Podajmy figi, granaty czy wiśnie, Istotne będzie użycie przypraw które nadadzą nie tylko przyjemnych zapach 🙂
Jako afrodyzjaki stosuje się : lubczyk, cynamon, szafran, anyż, wanilię czy imbir.
Oprócz wymienionych afrodyzjaków warto zaskoczyć również jednym z tych przepisów, które znalazły się w walentynkowej kolekcji od cookidoo.
A co u Was znajdzie się na Walentynkowym stole? Piszcie w komentarzach!
