_thermomix przepisy/ Co na śniadanie/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy

Naleśniki na mące ryżowej z wiórkami kokosowymi

Naleśniki na mące ryżowej

Ja podałam z kremem kakaowo-orzechowym na cieciorce z cookidoo.pl oraz z truskawkami.

Naleśniki na mące ryżowej z wiórkami kokosowymi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ryżowo-kokosowe należniki. Pyszne i zdrowe. Idealne na śniadanie lub do lunchboxu do pracy!

Ingredients

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 4 jajka
  • 30 g syropu klonowego (lub cukru)
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 banan
  • masło klarowane, do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

Instructions

1

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 1 min/obr. 10.

2

Dodać mleczko kokosowe, jajka, cukier lub syrop klonowy, 20 g wiórków kokosowych i sól, zmiksować 20 s/obr. 6.

3

Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Należy uważać - mąka ryżowa jest mniej elastyczna niz pszenna. Może się kruszyć.

4

Jeśli trudno jest Ci zrobić naleśnika bo pęka i się kruszy - nie wylewaj ciasta - zrób małe placuszki 🙂

You Might Also Like