Ja podałam z kremem kakaowo-orzechowym na cieciorce z cookidoo.pl oraz z truskawkami.
Naleśniki na mące ryżowej z wiórkami kokosowymi
Ryżowo-kokosowe należniki. Pyszne i zdrowe. Idealne na śniadanie lub do lunchboxu do pracy!
Ingredients
- 200 g ryżu długoziarnistego
- puszka mleczka kokosowego
- 4 jajka
- 30 g syropu klonowego (lub cukru)
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 1 banan
- masło klarowane, do smażenia
- cukier puder, do oprószenia
Instructions
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 1 min/obr. 10.
Dodać mleczko kokosowe, jajka, cukier lub syrop klonowy, 20 g wiórków kokosowych i sól, zmiksować 20 s/obr. 6.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Należy uważać - mąka ryżowa jest mniej elastyczna niz pszenna. Może się kruszyć.
Jeśli trudno jest Ci zrobić naleśnika bo pęka i się kruszy - nie wylewaj ciasta - zrób małe placuszki 🙂