Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ lunchbox/ sałatki

Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi

Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi

Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi

Ingredients

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • kilka ziemniaków
  • mix sałat (sałata, roszponka, rukola)
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
  • kilka pomidorków koktajlowych

Instructions

1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

2

Przygotowujemy marynatę mieszając musztardę, miód, ocet balsamiczny, oliwę i zioła prowansalskie.

3

Piersi z kurczaka opłukujemy, przeczyszczamy z błonek i kości oraz kroimy na kawałki.

4

Posypujemy lekko solą i pieprzem oraz nacieramy marynatą.

5

Na blaszkę włożyć pierś kurczaka wraz z całą marynatą. Piec przez 20 minut. Odstawić do ostudzenia.

6

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na 2 mm plasterki.

7

Rozkładamy na blaszce. Smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzą i tymiankiem.

8

Pieczemy w temperaturze około 220 st od 7 do 15 min (do czasu zarumienienia).

9

Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

10

Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.

11

Gotowy mix sałat wrzucamy do miski lub sami mieszamy zieleninę szarpiąc sałatę.

12

Dodajemy pozostałe składniki.

13

Sałatę podajemy z sosem vinegrette lub sosem jogurtowo-majonezowym.

You Might Also Like