Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi
Musztardowy kurczak z pomidorkami cherry i chipsami ziemniaczanymi
Ingredients
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- zioła prowansalskie
- tymianek
- kilka ziemniaków
- mix sałat (sałata, roszponka, rukola)
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
- kilka pomidorków koktajlowych
Instructions
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Przygotowujemy marynatę mieszając musztardę, miód, ocet balsamiczny, oliwę i zioła prowansalskie.
Piersi z kurczaka opłukujemy, przeczyszczamy z błonek i kości oraz kroimy na kawałki.
Posypujemy lekko solą i pieprzem oraz nacieramy marynatą.
Na blaszkę włożyć pierś kurczaka wraz z całą marynatą. Piec przez 20 minut. Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na 2 mm plasterki.
Rozkładamy na blaszce. Smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzą i tymiankiem.
Pieczemy w temperaturze około 220 st od 7 do 15 min (do czasu zarumienienia).
Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
Gotowy mix sałat wrzucamy do miski lub sami mieszamy zieleninę szarpiąc sałatę.
Dodajemy pozostałe składniki.
Sałatę podajemy z sosem vinegrette lub sosem jogurtowo-majonezowym.