_thermomix przepisy/ dania fit/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ na słodko/ przekąski

Mleczna kanapka w wersji FIT

Od dłuższego czasu przeglądam przepisy na mleczną kanapkę dla dzieci. W zasadzie wszystkie kremy to masło z mlekiem w proszku i cukrem. I co? Dajecie je dzieciom? Ostatnio jak Michał spróbował to aż się wykrzywił – bo takie było słodkie…

Ponieważ nic nie znalazłam – robię swoją wersję. Mleczna kanapka z nutką kokosową.

Mleczna kanapka w wersji FIT

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Mleczna kanpaka w wersji fit. Kakaowy biszkopt z masą z nutką kokosową.

Ingredients

  • Kakaowe biszkopty:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki mleka
  • 100 g miodu
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem
  • Śmietanka 30% - 300 g
  • Cukier puder do smaku
  • 50 g miodu
  • twaróg lub serek twarogowy około 500 g
  • mleczko kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • żelatyna

Instructions

1

Krem

2

Śmietanę i cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4 Przekładamy d oinnego naczynia.

3

W naczyniu umieszczamy 500 g twarogu, miód i mleczko kokosowe (samą śmietankę bez płynu) - mieszamy 10 sek / obr.5

4

Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

5

Dodajemy wiórki kokosowe - tyle, żeby zagęścić masę ale żeby nie była też za sucha (2-3 garści)

6

Rozpuść 1 lub 2 łyżeczki żelatyny w ciepłym mleku, a następnie przestudzoną dodaj do masy.

7

Włożyć do lodówki.

8

Olej, miód, mleko i 3 łyżeczki kakao zagotować, do połączenia się składników. Ostudzić.

9

W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Włożyć motylek i ubijać białka na sztywną pianę 3 min / obr. 4. W trakcie można dodać odrobinę soli by piana lepiej się ubiła. Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.

10

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

11

Zdjąć miarkę i ciągle mieszając dodawać powoli trochę mąki i trochę wystudzonego oleju z miodem i kakao.

12

Przelać do foremki (około 25x25 cm)

13

Piec w temperaturze 180ºC do momentu aż ciasto będzie suche - u mnie 30 min.

14

Przekrój delikatnie na pół biszkopt i pozostaw do ostudzenia.

15

Po ostudzeniu jedną warstwę umieść w foremce przełóż masą kokosową i przykryj drugą warstwą. Lekko dociśnij i włóż do lodówki.

Notes

Kanapkę można polać czekoladą. Do biszkoptu mozna dodać pryprawy korzenne wtedy będzie miał posmak piernikowy.

You Might Also Like