_thermomix przepisy/ Co na śniadanie/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ Pomysł na śniadanie

Marchewki z ciasta

pomysły na lunchbox dla dzieci marchewki z ciasta thermomix przepisy

Od dawna chodzą za mną marchewki z ciasta. Rozglądam się po sieci. Jedni robią z ciasta drożdżowego inni z kruchego. Praktycznie każdy pokrywa je barwnikiem. A wystarczy zrobić ciasto marchewkowe. Kiedy je kleiłam, obiecałam sobie, że kolejne robię z gotowego ciasta. Kiedy je wyjęłam z piekarnika wiedziałam, że to przepis idealny!

Marchewki z ciasta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 8 sztuk
Prep Time: 30 min Cooking Time: 20 min Total Time: 1,5

Marchewki z ciasta. Kiedy je kleiłam, obiecałam sobie, że kolejne robię z gotowego ciasta. Kiedy je wyjęłam z piekarnika wiedziałam, że to przepis idealny!

Ingredients

  • 1 marchewka
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50-70 g śmietany 18%
  • mała łyżeczka soli
  • 2 żółtka

Instructions

1

Marchewkę siekamy na drobno. Mi to zajęło 3 sek / obr 5. Ale pokroiłam ją wcześniej na kawałki.

2

Jeśli nie jest drobno posiekana można ją zdjąć ze ścianek kopystką i ponownie posiekać.

3

Dodać pozostałe składniki - mąka, masło pokrojone na kawałki, śmietana, żółtka, sól.

4

Posiekać 20 sek / obr 3.

5

Ja siekałam na oko po raz pierwszy i niestety interwał nie posiekał mi masła a późniejsze siekanie za bardzo zmiażdżyło ciasto - w takim wypadku wystarczy je wyjąć (jest z tym trochę zabawy), zawinąć w kulkę w folię i odstawić do lodówki na 20-30 min.

6

Po wyjęciu włączyłam piecyk na 170 st. Stolnicę pokrywasz mąką, odrywasz kawałek ciasta i zawijasz go w długi i cienki rulonik. Niestety ja musialam się wspomóc mąką bo ciasto się kleiło - rolonik wyszedł ladnie jednak potem miałam problem z nawijaniem do na stożek.

7

Stożka nie smarujemy olejem - efekt jest jeszcze gorszy. Staramy się nawinąć na suchy stożek i dopiero nawiniętą marchewkę posmarować białkiem lub wodą i lekko docisnąć warstwy do siebie.

8

Delikatnie usuwamy stożek z środka i układamy na blaszce.

9

Pieczemy około 20-25 min (taka wielkość jak moje).

10

Dziś jestem jak **jowa Pani Domu - nie kupiłam stożka i korzystałam z zatyczki do wina 😉 Jest mała i krotka więc owijałam ją papierem do pieczenia i górę musiałam rzeźnić samej. W niektórych marchewkach musiałam zostawić papier w środku. Nie ma problemu - bardzo łatwo odchodzi zaraz po wyjęciu marchewek z piekarnika - kiedy ciasto jest jeszcze trochę ciepłe.

11

Marchewki wypełniliśmy twarożkiem z rzodkiewką ale to był test przed Wielkanocą - planuję w nich podac sałatkę jarzynową.

12

wypełniamy marchewkę twarożkiem w który wtykamy natkę pietruszki.

Notes

Ciasto wyszło idealne. Nie było typowo kruche, wyszło troszkę jak francuskie ale było tez pulchnę i świetnie się sprawdziło jak marchewkowa bułka śniadaniowa.

Summary
recipe image
Recipe Name
Marchewki z ciasta
Pachnie i Chrupie
Published On

You Might Also Like